Tesla weer flink hoger (Tom Lassing)

Aandelen Tesla zijn gisteren 2% hoger gesloten nadat bleek dat het verlies kleiner was dan verwacht. Vooralsnog zijn de financiƫle cijfers rampzalig voor Tesla, maar beleggers blijven extreem optimistisch vanwege de optimistische geluiden uit het bedrijf. Hoe hij het ook doet, Elon Musk weet de aanhoudende verliezen fantastisch te verkopen. Het bedrijf is nu 53 miljard dollar waard en heeft nog nooit winst gemaakt. Het bedrijf gaat voorlopig ook geen winst maken. Net als bij Amazon is de strategie dat groei boven alles gaat en winst maken houdt in dat je niet maximaal gebruikt maakt van de kapitaalhefboom.
Het bedrijf heeft door het uitgeven van aandelen nog altijd een kaspositie van 4 miljard. De schuld is ondertussen wel opgelopen tot 9,7 miljard.
Het bedrijf heeft net de Tesla 3 uitgebracht en dat moet qua omzet de klapper gaan worden. De vraag is of ze wel snel genoeg productiecapaciteit kunnen toevoegen om aan de enorme vraag te voldoen. Ze maken vooralsnog per geproduceerde auto verlies. Over winst maken heeft niemand het bij Tesla. Zolang beleggers razend enthousiast zijn hoeft dat ook niet. Op basis van de enorm hoge beurswaarde kunnen ze aan geld genoeg komen om de verliezen nog jarenlang te kunnen dragen.

Het aandeel Tesla maakte tot voor kort deel uit van de Mooie Beursdag portefeuille. We realiseerden er een 55,97% winst op.