Tijdelijke bodem voor AEX

De vorige keer had ik het over een korte termijn bodem die niet al te ver meer weg zou zijn volgens het patroon. Het lijkt erop dat de AEX afgelopen maandag even haar laagste punt heeft gevonden op 231,50… De vorige keer had ik het over een korte termijn bodem die niet al te ver meer weg zou zijn volgens het patroon. Het lijkt erop dat de AEX afgelopen maandag even haar laagste punt heeft gevonden op 231,50 punten. Het herstel dat we vervolgens hebben gezien, is bijzonder volatiel en voor de Europese traders is het bijzonder moeilijk gebleken om op de bewegingen in te spelen, aangezien de grotere koersbewegingen vooral overnight plaatsvinden als gevolg van de turbulentie op Wall Street en deze week vooral Azië.
De vraag die eenieder bezig houdt, is natuurlijk of we dan nu dé bodem gezien hebben? In deze column ga ik in op de meest waarschijnlijke scenario’s.
Voorkeursscenario
De AEX is vanaf 417,42 punten begonnen aan een 3e golf van een grotere orde. Deze was volgens mijn telling aangekomen in de allerlaatste fase (subgolf 5). Het berekende koersdoel lag in de zone 242-217 en een bodem op 231,50 punten ligt hier keurig tussen in.
Ik heb momenteel nog wel een probleem met de onderlinge verhoudingen in het laatste stukje van die subgolf 5. Er is hier nog een mogelijkheid dat die subgolf 5 nog niet “af” is en dat zou kunnen betekenen dat de huidige rally een zeer kort leven beschoren zal zijn en dat we nog eenmaal afdalen naar de 220-zone.
Aan de andere kant kan het fikse herstel in een 4e golf van een hogere orde ook al van start zijn gegaan. Deze zou dan enkele weken kunnen aanhouden, alvorens de AEX nogmaals fors naar beneden zal gaan. Een AEX-stand boven 275 punten wijst op het actueel zijn van deze 4e golf. Het spreekt voor zich dat een stand onder 231 punten de alarmbellen weer doet rinkelen!
Conclusie week 44
De markt heeft conform de verwachting vanuit de telling een korte termijn (tijdelijke) bodem gevonden. Op het moment van schrijven is het alleen nog niet duidelijk of golf 3 van de hogere orde reeds definitief werd geplaatst. Bevestiging volgt er pas boven 275 punten. In dat geval hebben we zekerheid dat golf 4 van de hogere orde actueel is en dat het huidige herstel nog een aantal weken via ups and downs kan aanhouden.
Helaas ben ik, hoe dan ook, bang dat we nog dit jaar lagere koersen dan 231,50 punten op de borden zullen gaan zien. Immers krijgen we volgens het patroon zeer waarschijnlijk nog te maken met een afsluitende golf 5 van een hogere orde, alvorens de definitieve bodem kan worden gevonden. Blijf voorzichtig!
Leon van Dam
Optiespecialist
Voor de bijbehorende grafiek verwijzen wij u naar het weekblad.