Trump en het vertrek uit het Klimaatverdrag van Parijs (Lodewijk Hof)

Donald J. Trump heeft een van zijn verkiezingsbeloftes ingelost. Hij zou uit het klimaatakkoord van Parijs stappen. Dat heeft hij gedaan. De hele wereld is in rep en roer. Maar de hele wereld gaat aan iets voorbij: het klimaatakkoord is niets meer dan een lijst doelen. Er zijn mechanismen. Er zijn geen routes om er te komen.

Uiteraard is het ook een voordeel dat het een samenraapsel van doelstellingen is. Anders zou niet de hele wereld (op een enkeling na) het getekend hebben. Ziet u een verdrag wereldwijd erdoor komen dat (bijvoorbeeld) brandstofverbruik met 50% gaat terugbrengen? Of dat fijnstof met 30% in 5 jaar terug brengt? Ik niet.

Alle plannen en projecten draaien om de participatie en medewerking van maar 1 land: China. Het land heeft de meeste inwoners, is een ontwikkelende economie, is een geopolitieke macht en heeft de financiële middelen om iets te doen. Nou gaat China gebukt onder smog, fijnstof en hoge concentraties van water vervuiling. Het land neemt maatregelen op het gebied van klimaatverandering. Het gebied neemt maatregelen die steekhoudend zijn. Of het nu een chemisch park nabij Sjanghai is dat voor 75% haar zware metalen en chemicaliën hergebruikt of het feit dat de stroom klimaatneutraal opgewekt wordt. Het park heeft dezelfde omvang als het land België.

Maar wat is de waarde van een lijst met doelstellingen? Wat is de waarde van wat doelen waar eigenlijk niemand tegen is? Zo’n verdrag heeft geen waarde. Behalve dan de waarde van het papier.

Het is tijd dat we realistische mogelijkheden onderzoeken en logisch nadenken. Neem de muur met Mexico die President Trump beloofd heeft. Hij wilt deze financieren met zonnepanelen. Ik weet niet of het de realistische mogelijkheid is om de problemen op te lossen. Maar het is een idee. Zonnepanelen op een muur. Laten we hopen dat er geen Mexicaans vandalisme komt om de zonnepanelen te ruïneren.

We moeten als mensen en bewoners van de aarde onze verantwoordelijkheid nemen. We moeten zinnige dingen gaan doen. Geen windmolens plaatsen op een plaats waar geen wind is. Ik heb daarom een rapport over innovatieve oplossingen die waarde voor uw beleggingen opleveren. Neemt u ook uw verantwoording voor een betere wereld en een goed rendement voor uw beleggingen?