Trump, terrorisme en Goud (Lodewijk Hof)

Ik ben een aanhanger van goud. Als belangrijk onderdeel van iedere beleggingsportefeuille. Ik zie het als een fundering, een verzekering. Doel is om zowel fysiek te bezitten (solide verzekering) en enkele strategische goud participaties te bezitten om te komen tot interessante groei. Let daarbij wel op, immers verkopen mijnbouw bedrijven hun voorraad. Heeft u ooit een grote slang gezien welke zichzelf in de staart bijt? Het probleem van mijnbouwbedrijven is hiermee meteen verhelderd. Noteer, er zijn enkele goede mijnbouw bedrijven als investering.

Mensen zien goud, terecht, als een veilige plaats. De plek waar je veiligheid op zoekt in turbulente tijden. Als een gestoorde gek besluit een aanslag te plegen bijvoorbeeld. Tel hierbij de instabiliteit op komende van Donald Trump, die zijn uitstraling als Amerikaanse President aan het verliezen is.

Ik heb persoonlijk mijn twijfels over goud als goede reactie op een geopolitieke crisis, een aanslag of zoiets. Op korte termijn althans. Ik ben een prepper, vrijwel mijn hele groente en fruit behoeftes zijn in enkele maanden zelfvoorzienend (gedurende het hele jaar). Er is een voorraad aan water, kaarsen, lucifers, rijst, pasta. Qua houdbaar voedsel kan ik het een maandje of 3 a 4 vol houden. Maar goud zit er niet tussen, niet voor de korte termijn. Op de korte termijn heb ik tijdens een crisis liever een kogelwerend vest, een steekvest, kogelvrij glas, een eigen stroom productie, een eigen water bron, vlucht mogelijkheden. Allemaal dingen die goud niet is.

Stel dat u goud koopt vanwege de verschrikkelijke aanslagen die gebeuren. Dan kunt u het vergelijken met iets simpels: een huis bouwen op drijfzand. Geen slim idee. Dat gaat gegarandeerd fout.

Voor u zegt dat ik, Lodewijk Hof, tegen goud en zilver ben: absoluut niet. Maar we moeten goud en zilver waarderen voor wat het is. Goud is niet eetbaar, zilver is niet eetbaar. De radijsjes die ik afgelopen week gezaaid heb wel (als ze uit zijn gekomen). Ik zeg: steek een aanzienlijk deel van uw beleggen in goud en zilver. Maar dat is niet voor de korte termijn. Dat doen wij, verstandige mensen, voor de lange termijn. Dat doen wij als bescherming tegen hyperinflatie en deflatie. Beide zijn op lange termijn zo zeker als wat. Zeker met het huidige monetaire systeem.

Het beleid van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank hebben de economie slechts maar zeer beperkt bereikt. Het is primair gebleven in de financiƫle wereld. Niets mis mee. Maar waarom hebben wij met inflatie te maken, om aandelen omhoog te laten gaan en de reserves van banken aan te vullen? Is het niet verstandiger dat dit geld in de fysieke economie gestoken wordt?

De banken zeggen dat er geen goede projecten zijn om het geld in te steken. Een belangrijke risico factor voor banken is de economische ontwikkeling. Als een markt instort, is het moeilijker om er geld voor op te halen dan wanneer die sector goed gaat. Bedrijven gaan immers failliet, dan verliezen beleggers en financiers hun geld, als er niet genoeg verkocht wordt. Kent u een bedrijf dat failliet gaat welke een wachtrij voor nieuwe klanten heeft? Waarbij de fabriek volop werkt en ze het gewoon niet aan kunnen? Nee, te lage verkopen is een reden voor problemen. Een reden voor verlies van het geld van financiers en dat zijn wij beleggers ook.

Stel dat al het geld dat de centrale banken gemaakt hebben ineens op de economie wordt losgelaten. Wat krijgen we dan? Ja, een hyperinflatie. Eentje welke doorgaans voor sociale onrust heeft gezorgd. Het zorgt ervoor dat landen te maken hebben met sociale onrust en met een slechte kwaliteit van leven. Onlangs heeft Zimbabwe daarmee te maken gehad, Venezuela idem dito. Zou u daar willen wonen? Met waardeloos geld? Met biljetten waarmee u niet eens toilet papier kunt kopen?

Ik zal nooit zeggen dat er een belegging is die alleen maar omhoog gaat. Goud en zilver zijn dit immers. Wat ik zeg is dat indicatoren zo zijn dat het geschapen geld, vroeger of later, ingezet gaat worden. Of de banken vallen om.

Wat er ook gaat gebeuren. De interesse in goud en zilver als belegging gaat aanzienlijk toenemen. Daarom zou ik de lezers willen aanraden om zowel het Goud– als het Zilver rapport te bestellen. U kunt zich dan positioneren om de katapult de goede kant op te ervaren, wanneer het systeem een harde klap krijgt. U hoeft het niet voor u zelf te doen, doet u het voor uw nabestaanden.