Twee cruciale factoren die de economische groei in Europa (zullen) bepalen (Susan Hayes-Culleton (Vectorvest))

Laatst ontving ik een aardig emailtje van een abonnee die vroeg naar de achterliggende redenen voor de sterke groei op de Europese markten in de afgelopen vijf jaar.
Aanleiding hiervoor was een artikel welke ik deze zomer schreef: “Outperforming the Market Consistently Over a Decade… Simply
Onze oprichter, Dr. di Liddo, heeft altijd gezegd “het meest belangrijke element in de markt is timing”.
Timing is de sleutelfactor voor succes of falen. Zo is bottom fishing (zoeken naar diep gezakte ondergewaardeerde aandelen) bijvoorbeeld alleen succesvol tijdens herstel na een neerwaartse periode. Op een ander moment zou ik het nooit doen.
Dus wat zit er achter de langdurige Europese groei?
Een antwoord op deze vraag is timing van de quantitative easing: de verruiming van de geldhoeveelheid om de economie te stimuleren. Ik herinner me dat Mario Draghi in juli 2012 aankondigde dat hij er alles zou doen om de euro overeind te houden. Vanaf dat moment zijn er forse verruimingsmaatregelen genomen. Zoals de LTRO (long term refinancing operation) waarbij een triljoen werd geleend tegen 1% rente, zolang dat geld in de economie zou worden gepompt middels goedkope leningen. In de meest recente aankondiging heeft Draghi bevestigd dat er voor 30 miljard per maand aan Europese obligaties wordt opgekocht door de ECB.
Door de quantitative easing en de zeer lage rente gedurende een decennium, hebben veel grote bedrijven veel geld in kas, zonder dat het altijd gebruikt wordt voor nieuwe activiteiten of projecten. Met het overschot aan geld hebben veel bedrijven zich gericht op het kopen van andere bedrijven, met als gevolg meer fusies en overnames. Bedrijven hebben ook eigen aandelen teruggekocht, waardoor het dividend onder minder aandeelhouders gedeeld wordt. Hierdoor is de omzet per aandeel gestegen. Beleggers houden hier van, en belonen dit door hogere aandelenkoersen.
Degelijke bedrijven met een robuuste voorspelbare cashflow kunnen dit zich permitteren. De VST-indicator van VectorVest selecteert aandelen die hier maximaal van kunnen profiteren, op basis van een combinatie van een hogere intrinsieke waarde dan de koers van het aandeel (value), degelijkheid en het goed doorstaan van correcties (safety) en timing op basis van technische indicatoren (vandaar de naam VST). De VST-indicator brengt fundamentele en technische indicatoren samen. De VST-indicator is uniek omdat het alleen in de analysesoftware van VectorVest zit en levert decennialang resultaten: het kiezen van aandelen op basis van alleen de VST-indicator levert een beter dan gemiddeld rendement.
Europa wordt nu niet meer gezien als een continent met een schuldencrisis en een instabiele munt. Wat we in Europa vanaf nu nodig hebben, is reële omzetgroei, als vervolg op het ingezette herstel. Een ding is zeker: wij bij VectorVest zijn en blijven tijdens de komende jaren en decennia de allerbeste kandidaten voor je selecteren…
Wil je meer weten over de unieke VST-indicator en strategieën die de markt aantoonbaar jaar in en jaar uit verslaan?
Neem deel aan onze gratis webuitzending op dinsdag 12 december om 20 uur.