Update BeursBulletin Beleggingsfonds april 2011

{jcomments off}Update BeursBulletin Beleggingsfonds april 2011Het BeursBulletin Beleggingsfonds wist in april de stijgende lijn verder voort te zetten, terwijl de AEX-index terrein verloor. Het rendement van het fonds nam vorige maand toe, maar de Eurostoxx50 was heer en meester. De samenstelling van de index bepaalde afgelopen maand of er sprake was van winst of verlies,…

Update BeursBulletin Beleggingsfonds april 2011 Het BeursBulletin Beleggingsfonds wist in april de stijgende lijn verder voort te zetten, terwijl de AEX-index terrein verloor. Het rendement van het fonds nam vorige maand toe, maar de Eurostoxx50 was heer en meester. De samenstelling van de index bepaalde afgelopen maand of er sprake was van winst of verlies, hetgeen aangeeft dat er sprake is van een gefragmenteerde markt.

Het fonds is er in geslaagd om voor dit jaar een plus te genereren, waarbij het rendement sinds het najaar van 2009 opliep tot 19%, waarmee de valse start van het fonds bijna is goedgemaakt. In april wisten de sterportefeuilles RatioPortefeuille, SuperMomentumPortefeuille en de TopPortefeuille het record verder aan te scherpen.

April doet wat hij wil
De AEX-index zit al maanden gevangen in een driehoekspatroon: oftewel hogere bodems en lagere toppen. Per saldo heeft de AEX dit jaar vrijwel geen progressie geboekt. Desalniettemin is de stijgende trend sinds de zomermaanden van vorig jaar nog steeds intact.

Het 61,8% Fibonacci retracement level, gerekend vanaf de bodem in maart tot aan de top van april heeft steun geboden. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde vertoont nog steeds een positieve curve, waarmee de positieve ondertoon voor de wat langere termijn wordt onderstreept. Zolang deze factoren de AEX ondersteunen, blijven wij op zoek naar koopkansen.

Ratio, SuperMomentum en Top scherpen record verder aan
De strategieën Ratio, Top en SuperMomentum hebben, ondanks de zijwaartse markt van de afgelopen maanden, uitstekend gepresteerd en wisten zelfs de recordrendementen te verbeteren.
De RatioPortefeuille laat reeds drie jaar lang uitstekende resultaten zien en vestigt record na record. Terwijl de EuroStoxx50 sinds de start van 2008 32% lager staat, komt de winst van de RatioPortefeuille uit op 72%.

De in september 2010 gelanceerde SuperMomentumPortefeuille wist het recordniveau eveneens aan te scherpen. De SuperMomentumPortefeuille liep sinds de start op met 26%.
De TopPortefeuille heeft de afgelopen 3 jaar de AEX-index met glans verslagen en heeft eveneens het record aangescherpt. Sinds de start op 1 januari 2008 heeft de AEX 30% van zijn waarde verloren. De TopPortefeuille heeft daarentegen een winst behaald van 24%. Deze strategieën hebben dan ook een duidelijke meerwaarde voor het beleggingsfonds

Portugal is de volgende drenkeling
Moodys heeft vorige maand de waardering van Portugal verlaagd van A3 naar Baa1. De Portugezen bereikten dinsdagavond (3 mei 2011) met de EU en het IMF een akkoord voor euro; 78 miljard aan steun. Portugal is het derde geval van ongecontroleerde overheidsuitgaven dat gered moet worden met (Nederlands) belastinggeld. Portugal heeft een tekort van bijna 10% op de lopende rekening waardoor de rente door het dak schoot.
Ondanks de geruchten over Spanje lijkt de rest van de markt wat tot rust te komen. Nu duidelijk is dat toch iedereen wordt gered, kan zorgeloos in iedere markt wordt gestapt.

Desalniettemin bleef de AEX-index achter bij bijvoorbeeld de Duitse DAX, de brede Europese Next150-index en de Amerikaanse indices, die inmiddels nieuwe jaarrecords hebben laten optekenen. Dit lijkt echter slechts een kwestie van tijd.

De AEX blijft binnen het stijgende trendkanaal van de afgelopen maanden. Zolang de stijgende steunlijn sinds december intact is, verwachten wij dat de AEX opnieuw een poging gaat ondernemen om het meerjarige recordniveau rond 374 punten te passeren. De stijgende trend vanaf de zomermaanden van 2010 is ook nog steeds intact, dus lijkt er nog steeds geen vuiltje aan de lucht.

Harm van Wijk
BeursBulletin.nl

Voor de grafiek verwijzen wij u naar het weekblad.

Gratis inschrijven op ons weekblad kan hier: http://www.beursbulletin.nl/weekblad/beursbox