Update BeursBulletin Beleggingsfonds februari 2012

Update BeursBulletin Beleggingsfonds februari 2012Het BeursBulletin Beleggingsfonds kende een goede start van 2012 en wist deze lijn ook in februari door te trekken. Het fonds had daarbij natuurlijk wel de wind in de rug van de aandelenmarkten.

Het beleggingsfonds heeft dankzij goede prestaties van de aandelenportefeuilles, zoals de Dividend- en RatioPortefeuille, het resultaat verder… Update BeursBulletin Beleggingsfonds februari 2012 Het BeursBulletin Beleggingsfonds kende een goede start van 2012 en wist deze lijn ook in februari door te trekken. Het fonds had daarbij natuurlijk wel de wind in de rug van de aandelenmarkten.

Het beleggingsfonds heeft dankzij goede prestaties van de aandelenportefeuilles, zoals de Dividend- en RatioPortefeuille, het resultaat verder verbeterd. Ook de portefeuilles Energie en Financiële dienstverlening en OptieAlert droegen hun steentje bij.

AEX worstelt met dalende weerstand
De AEX trok de stijgende lijn in februari door en bereikte een hoogste punt voor dit jaar rond 333 punten. Vervolgens nam de index wat gas terug, waaruit blijkt dat de dalende weerstandslijn vanaf 2007 een moeilijke horde is om te nemen.

Desalniettemin is de hogere bodem van november 2011 ten opzichte van het dieptepunt van 2009 een feit, waardoor we van een consolidatiedriehoek kunnen spreken. De AEX continueerde de stijgende trend sinds eind november, maar ondervond wel weerstand rond het 61,8% Fibonacci retracement level, berekend vanaf de high tot aan de low van 2011.

Een doorbraak van dit weerstandsniveau zou de deur open zetten voor een verder herstel richting de top van vorig jaar. Vooralsnog is de opmars gestaakt en is het voor de AEX zaak om een hogere bodem te vormen boven het dieptepunt van november. In dat geval kunnen we op zoek gaan om winstgevende posities uit te breiden.

Ratio- en DividendPortefeuille zetten stijgende lijn voort
Vorig jaar hebben de Ratio- en DividendPortefeuille niet sterk gepresteerd aangezien de aandelenmarkt over een breed front daalde. Desalniettemin zijn de resultaten op lange termijn bemoedigend en houden wij daarom vertrouwen in deze strategieën. Ons vertrouwen werd niet beschaamd, getuige de mooie winsten, die deze portefeuilles dit jaar hebben behaald. De aandelenmarkt bood ons vorig jaar de kans om fondsen op een gunstig(er) niveau in portefeuille op te nemen.

Door geduld te betrachten én oog te hebben voor de lange termijn, krijgen fondsen die in de Ratio- en DividendPortefeuille werden opgenomen, de tijd om een fraai resultaat te realiseren. Of er nu wel of geen resultaat wordt behaald, na 1 jaar worden deze fondsen emotieloos verkocht.

Ratio-fondsen gunnen we meer tijd, in de regel 3 jaar. Het vergt doorgaans enige tijd dat ondergewaardeerde ondernemingen worden onderkend door de markt.

Naast deze minder actieve benadering van de markt, hanteren wij ook strategieën die actiever zijn. De Energie en Financiële dienstverlening bijvoorbeeld heeft dit jaar een fraaie winst op het bord gezet.

Daarbij werden zowel long- als shortposities ingenomen in financiële waarden, vastgoedfondsen en energie-aandelen. Op deze wijze hebben we geprofiteerd van koersdalingen van onderliggende waarden en hebben daarmee het neerwaarts risico van het fonds (gedeeltelijk) afgedekt.

Helaas presteerden de Top- en SuperMomentumPortefeuille minder, maar daarvoor geldt ook dat deze strategieën de afgelopen jaren hun sporen hebben verdiend.

In februari bewoog de AEX-index vrijwel zijwaarts. In een dergelijke markt kan OptieAlert juist goed renderen. Middels deze strategie worden aandelen gekocht en worden tegelijkertijd (gedekt) opties geschreven. Op deze wijze wordt geprofiteerd van het verdampen van tijds- en verwachtingswaarde van opties.

Mocht de AEX de komende tijd geen terreinwinst weten te behalen of zelfs (licht) dalen, dan kunnen we dankzij geschreven opties geld verdienen. Daarnaast kunnen we nog profiteren van dividenduitkeringen van ondernemingen zoals Royal Dutch Shell.

Het beleggingsfonds heeft de positieve toon voor dit jaar gezet. Wij stellen uiteraard alles in het werk om de stijgende lijn voort te zetten.

Drs. Harm van Wijk
BeursBulletin.nl

Voor de grafieken verwijzen wij u naar het weekblad.