Update BeursBulletin Beleggingsfonds juli 2011

Update BeursBulletin Beleggingsfonds juli 2011De correctie op de aandelenbeurzen zette in juli door, waarbij de AEX-index en de EuroStoxx50 zwaar onder druk stonden. De Europese en Amerikaanse schuldencrisis waren daaraan debet. In juli bedroeg de outperformance van het beleggingsfonds evenwel 2,4% ten opzichte van de benchmark EuroStoxx50.

Deze outperformance was mogelijk dankzij met name…

Update BeursBulletin Beleggingsfonds juli 2011 De correctie op de aandelenbeurzen zette in juli door, waarbij de AEX-index en de EuroStoxx50 zwaar onder druk stonden. De Europese en Amerikaanse schuldencrisis waren daaraan debet. In juli bedroeg de outperformance van het beleggingsfonds evenwel 2,4% ten opzichte van de benchmark EuroStoxx50.

Deze outperformance was mogelijk dankzij met name de succesvolle RatioPortefeuille die dit jaar in de plus staat, terwijl de EuroStoxx50 een verlies van ruim 7% noteert. Het resultaat van het fonds werd echter gedrukt door resultaten van met name de TopPortefeuille en de portefeuille Energie en Financiële dienstverlening. Deze portefeuilles presteerden minder tijdens deze zijwaartse markt.

AEX in dalende trend
De AEX stond in juli onder zware verkoopdruk, onder meer vanwege de Europese schuldencrisis met Griekenland in de hoofdrol. Na de Eurotop op 21 juli veerden de aandelenmarkten kortstondig op.

Eind juli dook de AEX toch weer richting het dieptepunt van juli rond 323 punten. De AEX dook hiermee weliswaar even onder de cruciale 325/330-puntensteunzone, maar wist (in juli) toch nog redelijk stand te houden.

Desalniettemin blijft de AEX gevangen in de hardnekkig dalende trend sinds april. De lucht is daarom nog steeds niet geklaard en de AEX staat voor 2011 fors in de min. De AEX zal in ieder geval de dalende weerstandslijn vanaf april moeten doorbreken voor een positiever beeld.

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is vanwege de daling zelfs wat afgebogen, wat het negatieve beeld bevestigt. Vooralsnog is het geen zomer op de Amsterdamse effectenbeurs. Dat wil evenwel niet zeggen dat er geen kansen zijn. Integendeel: ondergewaardeerde fondsen kunnen ten tijde van een corrigerende markt in portefeuille worden opgenomen.

Profiteren van correctie
In juli heeft de RatioPortefeuille een deel van de riante opgebouwde winst moeten inleveren. Desalniettemin presteert deze portefeuille sinds jaar en dag uitstekend: al meer dan drie jaar laat de RatioPortefeuille de EuroStoxx50 en de AEX ver achter zich. Sinds de start van 2008 staat de EuroStoxx50 41% lager en komt de winst van de RatioPortefeuille uit op 60%, een outperformance van 101%.

Daarmee wordt aangetoond dat de RatioPortefeuille geen eendagsvlieg is en middels een brede spreiding een uitstekend resultaat wordt geboekt, zelfs in corrigerende markten.

Illustratief zijn bijvoorbeeld het Franse LISI en het Nederlandse Docdata die op meerjarige recordniveaus staan. LISI is één van de mondiale marktleiders op het gebied van ontwerp en vervaardiging van bevestigingsmiddelen en multifunctionele assemblageonderdelen. Het bedrijf is onder meer toeleverancier van de luchtvaart- en automobielsector. De koerswinst (exclusief dividend) voor dit jaar bedraagt circa 38% voor LISI.

Internet service bedrijf Docdata is Europees marktleider met een sterke basis in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Online retailer Bol.com heeft onlangs de samenwerking met Docdata met nog eens vijf jaar verlengd en is één van Docdatas grootste klanten geworden. Het op de lokale Amsterdamse markt genoteerde Docdata staat dit jaar op een winst van circa 35% (eveneens exclusief dividend).

Robuuste strategieën met dekking
De kracht van de gecombineerde beleggingsstrategieën wordt goed geïllustreerd door de sterk presterende RatioPortefeuille. Door maandelijks aandelen toe te voegen, danwel nieuwe aandelen op te nemen, is de portefeuille breed gespreid.
Doordat de aankoopmomenten worden gespreid, wordt het risico om op een ongunstig moment in te stappen, verkleind. Ten tijde van correcties, zoals de afgelopen maanden, worden sterk presterende kwaliteitsfondsen in portefeuille opgenomen, danwel bijgekocht.

Door geduld te betrachten én oog te hebben voor de lange termijn, krijgen fondsen die in de RatioPortefeuille voorkomen voldoende tijd om een fraai resultaat te boeken. Het kan immers enige tijd duren voordat de onderwaardering door de markt wordt onderkend. Correcties, zoals die in de afgelopen maanden, bieden dan ook kansen om ondergewaardeerde fondsen (bij) te kopen. Fondsen zoals LISI en Docdata bewijzen dat, ondanks de correcties, er fondsen zijn die het uitstekend blijven doen.

Bij het op een spaarrekening zetten van gelden bent u van één ding zeker: het zeer lage rendement. Uw kapitaal wordt aangetast door inflatie en niet te vergeten belasting. Selectief ondergewaardeerde aandelen met een fraai dividend en een mooie winstgroei opnemen in portefeuille, verdient dan ook onze voorkeur.

Mochten de marktomstandigheden wijzigen, dan kunnen de aandelenposities van het beleggingsfonds worden afgedekt, indien het systeem dit aangeeft. In juni werd dan ook voor de TopPortefeuille het neerwaarts risico afgedekt middels een shortpositie in de AEX-index. Ook in diverse financiële waarden die aanzienlijk terrein hebben verloren, hebben wij vroegtijdig shortposities ingenomen. Deze posities hebben de schade kunnen beperken, waardoor de markt in de afgelopen maand werd verslagen.

Mocht de daling in de AEX doorzetten, dan kan deze dekking in de AEX verder worden uitgebreid. Deze brandverzekering kan dan het verlies op de aandelenportefeuille (gedeeltelijk) compenseren zodat het kapitaal wordt behouden.

Harm van Wijk
BeursBulletin.nl

Voor de grafieken verwijzen wij u naar het weekblad.