Update BeursBulletin Beleggingsfonds oktober 2011

Update BeursBulletin Beleggingsfonds oktober 2011De aandelenbeurzen herstelden in oktober, nadat in de voorgaande maanden veel terrein was verloren. In september werd een (voorlopig) dieptepunt voor dit jaar bereikt. Ondanks het herstel in oktober, wisten de AEX en brede Eurostoxx50 de dalende trend van de afgelopen maanden niet te verlaten.

Gelukkig wist het BeursBulletin Beleggingsfonds

Update BeursBulletin Beleggingsfonds oktober 2011 De aandelenbeurzen herstelden in oktober, nadat in de voorgaande maanden veel terrein was verloren. In september werd een (voorlopig) dieptepunt voor dit jaar bereikt. Ondanks het herstel in oktober, wisten de AEX en brede Eurostoxx50 de dalende trend van de afgelopen maanden niet te verlaten.

Gelukkig wist het BeursBulletin Beleggingsfonds een stabiele performance te behalen, mede dankzij een (gedeeltelijke) bescherming van het neerwaarts risico. Shortposities hebben echter ook altijd een keerzijde: van het herstel werd niet optimaal geprofiteerd.

De long only-strategieën Ratio- en DividendPortefeuille, konden evenwel van de stijgende aandelenmarkten profiteren. In de RatioPortefeuille komen voornamelijk fondsen voor die deel uitmaken van de Next 150. Deze index steeg in oktober, weliswaar, maar niet zo hard als bijvoorbeeld de bankenindex.

De portefeuilles met bescherming profiteerden slechts mondjesmaat van de stijgende aandelenmarkten, maar deze strategieën wisten natuurlijk wel de schade te beperken ten tijde van de (forse) dalingen van de indices.

Wij hebben alle vertrouwen in de strategieën Ratio- en DividendPortefeuille, die op lange termijn hun waarde hebben bewezen. De correctie op de aandelenbeurzen bood de mogelijkheid om ondergewaardeerde fondsen tegen scherpere prijzen op te nemen. In het verleden lieten deze strategieën een meer dan gemiddelde stijging optekenen, zodra de aandelenmarkten herstelden.

Indices consolideren in dalende trend
De Europese schuldencrisis voert dit jaar de boventoon, met als gevolg grote onzekerheid op de aandelenmarkten. Eind oktober wisten de Europese regeringsleiders na lang vergaderen toch nog tot een akkoord te komen ten aanzien van Griekenland. Het Europese noodfonds zal worden verruimd tot euro; 1 biljoen en banken zullen (slechts) 50% op hun Griekse leningen afschrijven. De bankaandelen schoten omhoog op dit nieuws en door het openstellen van het EFSF voor banken.

Het inkt van het plan was nog niet opgedroogd of de Griekse premier Papandreou presteerde het om een bom te plaatsen onder de euro, door een referendum aan te kondigen over het recent gesloten Europese akkoord. De kans dat de Griekse populatie voor het akkoord zal stemmen, is niet bijzonder groot. Niet alleen beleggers schrokken van dit bericht, maar ook de Griekse minister van Financiën Venizelos was onaangenaam verrast. De financiële waarden verloren opnieuw aanzienlijk.

De AEX en Eurostoxx50 namen vervolgens gas terug, (uiteraard) aangevoerd door de financiële waarden. Deze indices zijn er niet in geslaagd om de dalende weerstandslijn van de afgelopen maanden te doorbreken, laat staan de top van juli te passeren. Een positief aanknopingspunt is echter de stijgende trend vanaf het dieptepunt in september. De AEX en Eurostoxx50 zitten derhalve in een consolidatiedriehoek waaruit de indices zullen moeten breken.

Hoewel wij nog steeds op onze hoede zijn zolang de dalende trend intact is, biedt deze correctie natuurlijk ook kansen. Ondergewaardeerde fondsen kunnen tegen gunstige koersen in portefeuille worden opgenomen.

Crisis biedt instapkansen
Er hebben in het afgelopen decennium diverse crises plaatsgevonden, van het uiteenspatten van de internetbubbel, de aanslagen op het WTC (9/11) tot aan de bankencrisis en de huidige Europese schuldencrisis, met als hoofdrolspeler Griekenland. Daarbij verloren de aandelenmarkten aanzienlijk terrein. De AEX stond in 2000 nog rond 703 punten en is in de afgelopen 11 jaar dus meer dan gehalveerd.

De nummer 1-regel van beleggen is: verlies geen geld, (oftewel) kapitaalbehoud. Regel nummer 2 luidt: vergeet regel nummer 1 niet. Vooral ten tijde van uitdagende marktomstandigheden zijn deze regels extreem belangrijk.

Als u als belegger 50% van uw geld kwijtraakt, zal uw portefeuille 100% moeten stijgen om alleen maar quitte te draaien. Hoe realistisch is dit? En dan hebben wij het nog niet eens over het missen van kansen (opportunity loss) doordat niet die fondsen kunnen worden gekocht die wel rendement opleveren.

De Ratio- en Dividendmethode presteerden aanzienlijk beter dan een buy and hold-strategie. Middels een brede spreiding, zowel qua aankoopmomenten als qua fondsen, kan een uitstekend resultaat worden behaald. Tijdens correcties kunnen ondergewaardeerde fondsen in portefeuille worden opgenomen.

Korte termijn fluctuaties zijn nu eenmaal inherent aan beleggen. Het is belangrijk om oog te blijven houden voor kansen. Dalende aandelenmarkten bieden kansen om fondsen op een gunstiger niveau in portefeuille op te nemen.

De DividendPortefeuille heeft dit jaar weliswaar last van tegenwind, maar voor deze strategie geldt ook dat de lange termijn resultaten bemoedigend zijn. Terwijl de Eurostoxx50 sinds het jaar 2000 gehalveerd is, bedraagt de score van de dividendstrategie +200%. Het dividendrendement van aandelen, die deel uitmaken van de DividendPortefeuille, wordt juist hoger bij dalende koersen.

Door geduld te betrachten én oog te hebben voor de lange termijn, krijgen fondsen die in de Ratio- en DividendPortefeuille voorkomen, voldoende tijd om een fraai resultaat te boeken. Het kan immers enige tijd duren voordat de onderwaardering door de markt wordt onderkend. Correcties bieden dan ook kansen om ondergewaardeerde fondsen of aandelen met een goed dividendrendement (bij) te kopen.

Diverse shortposities in bijvoorbeeld de TopPortefeuille en de portefeuille Energie en Financiële dienstverlening, bieden (gedeeltelijke) bescherming. Shortposities in de AEX-index en een aantal shortposities in de bankensector waren de afgelopen maanden geen overbodige luxe. Deze brandverzekeringen hebben dan ook een compenserend effect op het verlies op aandelenposities gehad.

Het is begrijpelijk dat veel beleggers enige voorzichtigheid betrachten vanwege de turbulente marktomstandigheden, maar men hoeft niet blind te zijn voor kansen. Sparen lijkt weliswaar safe, maar kent ook een aantal risicos. Geld op een spaarrekening biedt een zeer laag rendement, zo laag zelfs, dat na aftrek van inflatie en belasting het vermogen jaarlijks minder wordt. Bovendien is het de vraag of de bank wel overeind blijft.

Een (bijna) faillissement van een bank is niet ondenkbeeldig, getuige het ontmantelde Fortis en de recente ontwikkelingen bij het Belgische Dexia. De afboeking van de staatslening van Griekenland zullen veel banken weer aan het wankelen brengen. Aandelen vallen gelukkig buiten de boedel in geval van een faillissement van een financiële instelling.

Het blind volgen van een index middels een indexfonds is ook geen garantie tot succes. Daarover kunnen indexbeleggers in bijvoorbeeld de Japanse Nikkei-index, de Portugese PSI, de Italiaanse MIB-index en de Griekse ASE-index over meepraten.

Die zagen hun vermogen decimeren, waardoor er onwaarschijnlijke rendementen moeten worden behaald om überhaupt weer op hetzelfde aankoopniveau te komen. Zelfs dan zijn zij er per saldo veel bij in geschoten, gezien de belasting en inflatie die de koopkracht aanzienlijk hebben aangetast.

Daarom geeft BeursBulletin nog steeds de voorkeur aan een actieve benadering van de markt, waarbij het neerwaarts risico wordt afgedekt middels shortposities. Daarnaast zijn wij voorstander van het systematisch beleggen op basis van bewezen strategieën, zoals de Top-, SuperMomentum-, Ratio- en de DividendPortefeuille.

Correcties hebben wij kunnen benutten om ondergewaardeerde fondsen tegen gereduceerd tarief in portefeuille op te nemen. BeursBulletin betracht geduld en biedt fondsen voldoende tijd om te renderen. Selectief ondergewaardeerde aandelen met een goed dividend en een mooie winstgroei verdienen onze voorkeur. De strategieën hebben zich in het verleden bewezen, ook of misschien wel juist, tijdens mindere periodes. Middels shortposities hebben wij bovendien het risico van het fonds afgedekt.

Harm van Wijk
www.BeursBulletin.nl

Voor de grafiek(en) verwijzen wij u naar het weekblad.