Vietnam: het Wilde Oosten van de OTC-markt

De over-the-counter markt (OTC-markt) van Vietnam biedt vele interessante kansen en risico’s voor beleggers. Er zijn momenteel ongeveer 3000 bedrijven die handelen via de OTC-markt en dit aantal neemt… De over-the-counter markt (OTC-markt) van Vietnam biedt vele interessante kansen en risico’s voor beleggers. Er zijn momenteel ongeveer 3000 bedrijven die handelen via de OTC-markt en dit aantal neemt toe. In 1000 bedrijven is actief gehandeld in de afgelopen 12 maanden. Volgens andere schattingen zijn inmiddels al zo’n 3600 bedrijven actief op de OTC-markt. Bovendien heeft de Vietnamese premier Nguyen Tan Dung in juni 2009 verklaard dat de resterende staatsbedrijven moeten worden omgezet in ondernemingen met beperkte aansprakelijkheid of naamloze vennootschappen.
Vanaf juli 2010 vallen deze bedrijven onder de Ondernemingswet. Deze maatregel zal het aantal nieuwkomers op de OTC-markt een boost geven. Dit is belangrijk omdat de handel op de OTC-markt wordt gezien als een overgangsperiode voorafgaand aan een notering op de officiële beurzen. De meeste bedrijven met beursaspiraties worden eerst 6 tot 18 maanden verhandeld op de OTC-markt, alvorens zij een notering krijgen aan de Ho Chi Minh City Stock Exchange of aan de kleinere Hanoi Stock Exchange. Zo is het ook gegaan bij enkele van de grootste beursgenoteerde ondernemingen van Vietnam.
De OTC-markt is nog toegankelijker geworden voor beleggers sinds de Hanoi Stock Exchange de zogenoemde Unlisted Public Companies Market (UPCoM) in het leven riep. UPCoM is officieel geopend op 24 juni; inmiddels worden de aandelen van 14 bedrijven op het OTC-platform verhandeld en zijn er 16 handelshuizen aangesloten bij het platform. Mirae Asset Management werd 25 augustus goedgekeurd als zestiende lid.

Het idee achter UPCoM was het creëren van een meer transparante en moderne OTC-markt. Hierdoor zouden beleggers meer bescherming hebben in de door velen als relatief ongereguleerd en ondoorzichtig beschouwde Vietnamese OTC-markt. Een in Vietnam actieve broker, die ik sprak voor dit artikel, zei: “De Thaise OTC-markt van 25 jaar geleden was transparanter dan de markt hier op dit moment”.
UPCoM is opgezet om meer beleggers te laten investeren in Vietnamese OTC-aandelen. Veel banken die op het OTC-platform verhandeld worden, laten het tot dusver afweten, omdat een grote groep beleggers nog steeds de voorkeur geeft aan de niet-gereglementeerde OTC-markt. Het zijn juist de strengere regels en de transparantie -de redenen om UPCoM in het leven te roepen- waardoor investeerders worden afgeschrikt. De tweede belangrijke reden is dat veel banken allerlei ingewikkelde procedures moeten doorlopen bij de Vietnamese centrale bank, de State Bank of Vietnam, alvorens verhandeld te kunnen worden via UPCoM. Dus veel banken laten hun aandelen liever verhandelen op de niet-gereglementeerde markt, in plaats van via UPCoM. Dit is natuurlijk een probleem, want bankaandelen zijn populair bij beleggers.
In een artikel van VietNamNet werd gemeld dat Saigon Commercial Bank oorspronkelijk de intentie had om haar aandelen te laten verhandelen via UPCoM. De bank kon echter niet voldoen aan alle eisen en heeft uiteindelijk de toegangsprocedure stopgezet. VietNamNet citeerde de directeur van een effectenhuis: “Publieke bedrijven hebben geen interesse om toe te treden tot UPCoM, omdat zij, bij de huidige regelgeving, met een klein beetje meer inspanning een notering op de aandelenbeurs kunnen krijgen”.
Het realiseren van orde en transparantie op de Vietnamese OTC-markt kan beschouwd worden als een uitdaging. Toch biedt de niet-gereglementeerde OTC-markt veel kansen: aandelen van grotere bedrijven stijgen vaak aanzienlijk in waarde als hun notering op de OTC-markt wordt omgezet in een notering aan de officiële effectenbeurs.
Intereffekt Investment Funds heeft succesvol gebruik gemaakt van deze strategie bij de notering van één van de grootste Vietnamese verzekeraars, Bao Viet Holdings (BVH). Op 25 juni, de eerste dag van notering aan de Ho Chi Minh City Stock Exchange, bereikte BVH een koersniveau van VND 46.200. Op 30 juni werd een high van 53.000 VND bereikt. Dit is een aanzienlijke stijging (103,5%) ten opzichte van de koers van 1 juni (VND 26000).
Het moge duidelijk zijn dat deze strategie zeer winstgevend kan zijn. Toch adviseren wij  beleggers om hun huiswerk grondig te doen bij het investeren in de Vietnamese OTC-markt. Daarbij kan men het beste speuren naar grotere, bekende bedrijven, zoals BVH, waar het transparantieniveau veel hoger ligt. De Vietnamese markten moeten nog ‘volwassen’ worden en zullen op een gegeven moment strakker gereguleerd en transparant zijn.  In de tussentijd worden ‘kinderlijke’ pogingen gedaan om meer georganiseerde OTC-handelplatforms, zoals UPCoM, te creëren. Daarbij zal men een weg moeten zien te vinden te midden van alle regelgeving, alvorens er meer bedrijven en investeerders kunnen worden aangetrokken.
De huidige tendens om staatsbedrijven te privatiseren, zal het aantal beschikbare OTC-aandelen doen toenemen. Daarnaast probeert de overheid bedrijven aan te sporen of te dwingen een notering op de officiële effectenbeurs te realiseren. Dit zal ertoe leiden dat de strategie ‘koop OTC en verkoop na officiële notering aan een effectenbeurs’ steeds belangrijker wordt voor competitieve beleggingsfondsen.
Marc Rhatigan
Intereffekt Investment Funds