Vlakke start AEX

Het gesprek van de dag vormt de Ponzi-scheme van Bernie Madoff. De lijst met slachtoffers groeit gestaag, waarbij gisteren (primeur… Het gesprek van de dag vormt de Ponzi-scheme van Bernie Madoff. De lijst met slachtoffers groeit gestaag, waarbij gisteren (primeur Inveztor) bleek dat ook Fortis tot maximaal € 1 miljard aan exposure heeft.
De totale schade bedraagt tot $ 50 miljard. De financiële markten hebben opmerkelijk rustig gereageerd op deze nieuwe aanslag op het vertrouwen. Natuurlijk zijn er vragen over het falende toezicht, vragen over hoe er zomaar zovele miljarden in rook zijn opgegaan en vragen hoe het mogelijk is dat professioneel geachte partijen vrijwel hun gehele fondsvermogen bij Madoff hadden geparkeerd.
Wall Street veerkrachtig
Hoewel Wall Street vrijwel vanaf de start lager noteerde, viel de uiteindelijke koersschade mee dankzij een verlaat eindsprintje in het laatste half uur van de handel. De industriële productie in de VS daalde met 0,6% en voor de korte termijn staat vast dat ’s werelds grootste economie een verdere teruggang zal laten zien. Vraag is of de optimisten gelijk krijgen met een eerste herstel in de tweede jaarhelft van 2009, danwel dat er pas enige ruimte komt voor verbetering na 2009.
Zware tijde auto-industrie
Het is momenteel niet alleen de Amerikaanse auto-industrie die gebukt gaat onder een vraaguitval van consumenten. Ook in Europa lopen de autoverkopen stevig terug: over november werden er 26% minder auto’s verkocht. Economen verwachten dat er door de huidige recessie een aantal autofabrikanten zullen verdwijnen.
Winstwaarschuwing Aalberts
Was het gisteren chemieconcern DSM dat met een winstwaarschuwing kwam, vanochtend was het de beurt aan Aalberts. Het bedrijf verwacht dat de winst per aandeel dit jaar 15-20% lager zal uitkomen ten opzichte van 2007. Voor beleggers is het vooral interessant hoe de markt dit nieuws zal opvatten. De winstwaarschuwing van DSM resulteerde in een koersstijging van een kleine 10%, daarmee duidelijk makend dat beleggers erger hadden gevreesd.
Ook TMG maakt roerige tijden door. Het bedrijf is fors aan het reorganiseren, sluit bij onderdeel DistriQ maar liefst drie van de vijf distributiecentra en schrapt 100 fte’s. Kranten gaan door een diep dal en zullen voorlopig de broekriem even moeten aanhalen.
Eindsprintje AEX kan nog steeds
Dit is de laatste volle handelsweek van dit jaar. De handelsvolumes drogen al op, al kan dat niet van het, veelal negatieve, bedrijfs- en macro-economische nieuws worden gezegd. Dat biedt nog wel een sprankje hoop: markten reageren niet al te heftig meer op slecht nieuws dat naar buiten komt. Dat biedt nog steeds enige ruimte tot een bescheiden eindsprintje. Een AEX van 300 eind dit jaar lijkt niet meer haalbaar, maar wellicht dat de liefhebbers van ronde getallen nog aan hun trekken kunnen komen met een eindejaarsstand van de AEX rond de 275.
Martin Crum
Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.