Voorzichtig herstel Spaanse huizenmarkt aan de Costa

{jcomments off}De huizenprijzen in Spanje zijn in januari vrijwel gelijk gebleven aan de gemiddelde prijs voor een woning in december. Het is de eerste maand in 3 jaar tijd waarin de prijs niet omlaag ging, vergeleken met de voorgaande maand. Dat meldt Fotocasa, een Spaanse website en vastgoedportal waar duizenden particulieren en immohandelaren hun huizen kunnen uploaden. Fotocasa berekent de huizenwaarde op basis van de oppervlakte van een woning en kwam daarbij net zoals in december uit op een gemiddelde prijs van circa 1890 euro per vierkante meter.

In de hoofdstad Madrid steeg de prijs op maandbasis zelfs licht, met 0,3 procent naar 2965 euro voor een vierkante meter.

 

Dit zijn echter enkel statische cijfers. Maar waar komt nu die trend vandaan? Ondergetekende is al jarenlang werkzaam in de vastgoedsector aan de Costa Blanca in Spanje. Meer bepaald in Altea-Alfaz-Albir. Een triple A investering! Tevens ben ik aanhanger van de zelfregulering van de markt. Uiteraard is staatsteun om banken rechtop te houden geen economische zelfregulering, maar dat is een ander onderwerp. Welke trend zie ik nu dagelijks in de markt. Per dag komen er in ons kantoor (solalbir.com) tussen de 5 a 10 koppels binnen met de vraag iets te kunnen huren. De jonge koppels omdat ze geen hypotheek krijgen, en de oudere pensionado´s omdat ze geen zin meer hebben om te kopen. Bijna allemaal moet ik ze met lege handen buitensturen. Stilaan begint de verhuurmarkt hier op te drogen, op is op. Aan de andere kant beseffen huizenverkopers nu al een tijdje dat die absurde prijzen van 2008 niet meer te krijgen zijn, en zijn de prijzen van huizen/appartementen nu al een tijdje aan het dalen naar aanvaardbare niveau´s. De orde der Architecten van Spanje heeft een studie gepubliceerd waarin stond dat de prijzen aan de Costa´s rond de 35% gezakt waren t.o.v 2008.

Door de natuurwet van vraag en aanbod, kan je begrijpen dat huurprijzen nu aan het stijgen zijn. Zo komt het dat het verhuurrendement van een appartement dat u nu kan kopen voor pakweg 200.000€ aankoop, en met een huurprijs van 750€, je een brutorendement geeft van 4,5%. Die verhouding was jaren zoek aan de Costa Blanca. Huurrendementen van 1,5% waren schering en inslag.  Door de daling van de huizenprijzen en tegelijk de stijging van de verhuurprijzen zijn we stilaan aangekomen op een evenwicht in de markt die een vastgoedinvestering rendabel begint te maken. Door het compleet gebrek aan hypotheken is deze markt nu open voor de cash kopers. Indien men nu voor de Nederlandse markt diezelfde rekenoefening eens zou maken, dan zal men begrijpen waar het schoentje wringt in de verhuurmarkt! (behalve het gebrek aan hypotheken uiteraard) Wordt het niet stilaan tijd uw beleggingsportfolio te diversificieren met Spaans vastgoed om te verhuren? Zolang banken u die belachelijke opbrengst aanbieden voor uw spaarrekening, zolang de euro onderwerp is van speculatie, zolang de beurs een achtbaan is waar je jezelf niet goed bij voelt, ben ik er van overtuigd dat het nu tijd wordt voor speiding in uw vermogen en een belegging in bakstenen te overwegen. Of kent u misschien een arme huisbaas?