Waar reageert bitcoin op? (Tom Lassing)

Wat zijn berichten of gebeurtenissen waar bitcoin op reageert?
Ik heb een voorbeeld.
In Zimbabwe bijvoorbeeld lijkt er opnieuw een monetair probleem te ontstaan. In 2008 had het land te kampen met hyperinflatie. Uiteindelijk werd het land gedwongen haar eigen munt te dumpen en een andere munt te gaan gebruiken. Het werd de Amerikaanse dollar. Het nadeel voor Zimbabwe is dat ze zelf geen Amerikaanse dollars kunnen uitgeven. Ze moeten dus dollars zien te verdienen, of te lenen.
Het huidige probleem in Zimbabwe is dus niet zo heel verrassend een tekort aan dollars.
De bewoners aldaar moeten weer op zoek naar een andere munt en nu simpelweg omdat er te weinig dollars in omloop zijn.
Men kiest er nu ook voor bitcoin. Nog niet in een mate dat de wereldkoers van de bitcoin aanzienlijk beïnvloed wordt, maar het biedt inwoners van dat land wel een kans om onderling te handelen. Er is daarom binnen Zimbabwe een ‘eigen’ koers voor btc ontstaan en die koers ligt soms al boven de 10.000 dollar per bitcoin.


Dat is dus niet gunstig voor ze. Veel beter proberen ze ‘elders’ bitcoins of andere crypto’s te verkrijgen tegen de wereldkoers.
Voor traders is er nu een interessante handel ontstaan. Koop bitcoins in Europa en verkoop ze in Zimbabwe… De vraag is alleen wat je er voor terug wilt hebben.
Ik zou kiezen voor goud, maar daarmee ben je waarschijnlijk de handel in bloedgoud aan het stimuleren. 90% van de mensen in Zimbabwe is werkloos, dus veel om mee te handelen hebben ze niet.
Als ze nu een goede Internet verbinding hadden en kennis van bijvoorbeeld webdesign, dan hadden ze die kennis voor weinig op de wereldmarkt kunnen zetten. Dat is het voordeel van Internet, maar dan moet je wel genoeg kapitaal hebben om een computer, de stroom en de verbinding te kunnen betalen. Daarnaast moet je dan wel de kunde hebben.
Dit soort situaties kan interessant voor bitcoin zijn. Positief interessant, want btc kan dan ook echt een alternatief op de officiële munt worden.
Maar met mijn voorbeeld is ook duidelijk geworden waar de problemen liggen. Je moet immers die bitcoin of andere crypto munt wel kunnen betalen.