Waarom de FED doodsbang is voor een rente verhoging (Lodewijk Hof)

De centrale banken printen geld. Ze lenen geld tegen ongezonde condities aan banken uit. Het idee is dat deze dit geld dan uitlenen aan klanten die de economie draaiende kunnen houden. Dat het geleende bedrag met rente later alsnog betaalt moet worden praat men niet over. Over het feit dat banken primair staatsobligaties kopen praten we niet over. Eigenlijk is het geld printen niets meer dan een absurde mislukking. Op de kosten van de belastingbetaler. Wie ook wilt profiteren van het geld printen van centrale banken doet er goed aan dit goud rapport te lezen.

De bedragen die banken uitlenen in de Verenigde Staten nemen af. Dat betekent gegarandeerd iets: de FED is doodsbang. Immers betekent het een paar dingen: de wanbetalingen nemen toe, men maakt het moeilijker om een lening te verkrijgen of men verkoopt leningen. Deze zijn een interessante belegging voor pensioenfondsen, of een verzekeraar. Het kan ook op iets anders wijzen: een afnemende economische groei. Dat zijn problemen voor de FED.

Duidelijk is dat de Amerikaanse economie verslaafd is aan goedkoop geld. Geld dat uit de lucht gemaakt wordt en totaal geen waarde heeft. Het draait erom of we vertrouwen in de dollar hebben.

De huidige hoge waarderingen worden eigenlijk door slechts 2 factoren veroorzaakt. Om te beginnen doen een hoop bedrijven het goed. Veel bedrijven, zeker Angelsaksische, zijn zeer efficiƫnt. Bedrijven hebben toegang tot goedkoop geld. Dit maakt overnames (zoals Akzo Nobel en Unilever) extra aantrekkelijk. Daar komt het door de centrale banken gedrukte geld bij. Geld dat uit het niets gerealiseerd is en dat zijn weg ergens naartoe zoekt.

Centrale banken over de hele wereld zijn druk bezig geweest. Ze hebben de rente kunstmatig laag gehouden. Dit heeft gezorgd voor een hele nieuwe cyclus van bedrijven. Bedrijven die alleen overleven met kunstmatig lage rentes. Over normale marktrentes praten ze niet, die kunnen ze niet betalen.

Centrale banken zijn de oorzaak van de doorlopende boom and bust cyclus. Met haar monetaire beleid, kunstmatig goedkope leningen, zorgt men voor een bubbel. Dezelfde bubbel laat men later imploderen met een gezonder beleid.

Centrale banken staan niet bekend om hun innovatieve karakter. Ze doen hetzelfde trucje opnieuw en opnieuw. Ze maken goedkoop geld beschikbaar en nemen het weg. Of het geld nu in internet bedrijven, energie productie, telecom. Het maakt niet uit. Vanzelf maken ze het geld weer duurder. Dan implodeert de hele bubbel. Het idee om hiermee te stoppen is schijnbaar nog niet opgekomen bij de centrale banken. Spijtig.

Eigenlijk is het simpel. Men blijft doorgaan met het kunstmatig laag houden van de beurs of men stopt ermee. Het is nu de hoogste tijd om onszelf in te dekken. We moeten ervoor zorgen dat we beleggingen vergaren die in beide gevallen het goed zullen doen.