Waarom Goud / Zilver? (Lodewijk Hof)

Een vriendin vroeg mij laatst waarom ik zoveel of goud en zilver publiceer. Niet alleen deze blogs maar ook het goudrapport en het zilverrapport. Mijn kortingen van respectievelijk 25% met coupons beursgoud en beurszilver was niet verstandig. Zo zou ik lezers maar een zeer beperkt bedrag vragen voor alle kennis. Maar waarom zou iemand in Goud / Zilver willen investeren.

De reden dat ik een voorstander van zowel goud als zilver ben, is simpel: politici. Ze zijn van goud en zilver geen voorstander, tenzij ze het zelf bezitten. De centrale banken stapelen goud op.

Goud, en in mindere mate zilver, staan buiten hun controles. Ze hebben er niets over te zeggen. Ze kunnen er niets van bijprinten. Het is over generaties heen een middel om te ruilen en af te rekenen geweest. Maar het vereist iets: financiële en fiscale discipline.

Er is een flinke pr campagne geweest om de historische waarde en noodzaak van goud en zilver uit de hersenen van de bevolking te vagen. De bankiers hebben hun campagne goed uitgevoerd. In slechts één generatie is de gedachtegang en het historisch besef over goud en zilver weggevaagd. Allemaal ten bate van het uitgeven van ongedekte schulden.

Een ander gevolg is helder. Mensen zijn volkomen afhankelijk van het huidige systeem. Bijna iedereen is nu afhankelijk van waardeloos papier (de dollar of de euro). Wie kan nog overleven zonder fiat geld?

Goud is echter meer dan een geel metaal. Goud is de mogelijkheid om onafhankelijk, zonder grenzen geld financieel gezond zijn. Goud stelt iedereen in staat om overheden te overleven.

Vluchtelingen hebben doorgaans alleen bij zich wat ze kunnen dragen. Hun bankrekening kunnen ze niet leeghalen, want door de oorlog of conflicten zijn die gesloten. Goud, zilver en diamanten zijn dingen die compact zijn en meegenomen kunnen worden. In een koffer past tegen een miljoen USD aan goud. Dat is dan ook nog eens inflatiebestendig. De slimme vluchtelingen hadden hun geld niet bij, dat was omgewisseld. Nu zou u zichzelf een vraag moeten stellen: bent u slim of heeft u liever waardeloos geld?