Waarom veelverdieners geen geluk hebben en vluchten (Lodewijk Hof)

Als je veel verdient dan heb je geluk gehad. Althans dat is de gedachte. De reactie van de zogenaamde voorstanders van de vrije markt is simpel: maak het moeilijk om veel geld te verdienen en vorder veel belastinggeld als percentage van het inkomen. Maar is dit wel correct?

Volgens mij niet. Geluk is niet iets wat sporadisch gebeurd, tenzij je de loterij wint. Maar een loterij is een verstandig iets als je de eigenaar bent. Niet als deelnemer. Maar is het een kwestie van geluk als je miljonair bent geworden omdat je iedere keer dat je geld kreeg een percentage opzij hebt gezet? Is het logisch nadenken een teken van geluk? Ik volgde ooit een versnelde opleiding (4 jarig in 2 jaar). Een docent zei dat vastgoed een goede belegging was. Vastgoed gaat als waarde altijd omhoog en de hypotheekbetaling is een betaling aan je vermogen. Zijn advies om blind in het vastgoed te stappen heb ik niet opgevolgd.

Vastgoed kan immers ook in waarde dalen. Sterker nog, vastgoed heeft de waarde die de gek ervoor geeft. Alle huizen en vastgoed objecten zijn binnen 1 werkdag te verkopen. Dat is de echte waarde van vastgoed, wat mij betreft. Maar wat die waarde dan is?
De executie verkoop is simpel: 50% van de laatste verkoop transactie of 20% van de WOZ waarde. De hypotheekbetaling is volgens mij geen betaling aan je vermogen. Je betaalt gewoon een schuld af. In plaats van huur betaal je een lening af. Niets meer en niets minder. Om te wonen ben ik een grote voorstander van huren. Ik heb niets tegen vastgoed als belegging, maar het is geen belegging (wat mij betreft) als je in je huis woont of het ieder jaar geld kost. Speculeert u op de waardestijging dan is het gewoon speculatie. Niets meer en niets minder.

Maar terug naar de mensen die veel verdienen. Is dat een kwestie van geluk? Nee. Het is zeker geen teken van intellectueel vermogen. Zo verdienen loodgieters behoorlijk goed. In Eindhoven was een advocatenkantoor gevestigd, de advocaat had ook de islamitische Vakbond opgezet. Het ging er financieel maar matig denk ik, er zijn 6 mensen gearresteerd bij een inval wegens drugshandel. Ik veronderstel dat een opleiding tot advocaat zwaarder is dan de opleiding tot loodgieter. Heb beide niet gedaan en weet het dus niet zeker.

Nou is het leven in Nederland en Vlaanderen niet verschrikkelijk. Maar het kan beter. Hoe zou u het vinden als u in uw verdere leven geen belasting hoeft te betalen? Zou u zeggen dat is iets wat ik geweldig vindt of niet? Er zijn mogelijkheden om dat te realiseren. Er zijn landen die zeggen: investeer in ons land en u krijgt een paspoort met staatsburgerschap. U heeft in ons land geïnvesteerd en daarom belonen we u met belastingvrij leven. Bevalt dit idee u? Dan is het rapport over het Belastingvrije paspoort en belastingvrij leven iets voor u.