Waarom zijn crypto’s zo populair? (Tom Lassing)

Wat maakt ineens die cryptomunten zoals bitcoin, ripple en ether zo populair? Is daar een verklaring voor te geven?
Om dat zeker te weten, zouden we het de kopers moeten vragen. Maar dan moet je weten wie de kopers zijn.
Ik ken er een paar en hen heb ik het via een enquĂȘte gevraagd.
Er is een duidelijk onderscheid tussen verschillende kopers. Dat onderscheid heeft te maken met wanneer ze voor het eerst zo’n munt kochten.
Wie voor 2017 al een positie had, deed dat relatief vaker omdat deze crypto’s de belofte in zich hadden een nieuwe munt te worden, los van de fiat munten van de overheid. Veel van deze cryptokopers hadden ook goud en zilver in bezit. Een deel van dat geld hebben ze ook in crypto’s gestopt.
Wie echter pas in 2017 voor het eerst kocht, heeft vrijwel altijd een heel andere reden. Namelijk puur de speculatie.
Veel minder is er bij deze kopers sprake van een principe kwestie of een bepaalde angst of boosheid richting het fiat geld.
Ze zagen een populariteit van crypto’s en wilden gewoon keihard meeprofiteren.
Nu bitcoin fors boven de 10.000 euro staat, is het aantal bezitters van crypto’s dat op verlies staat flink afgenomen. Toch zijn er ook kopers geweest die op de top een positie gekocht hebben. Het is dus niet zo dat iedereen op winst staat. Vrijwel iedereen zegt op dit moment op winst te staan.
Blijven crypto’s ook populair?
Vooralsnog zie ik geen reden waarom de trend zal breken. Wel voorzie ik een verschuiving naar andere crypto’s omdat bitcoin in feite op dit moment bijzonder onpraktisch is en per transactie veel te duur is. In Arnhem, dat zichzelf als bitcoin stad profileerde, kan je nu niet meer in bitcoins afrekenen omdat de transactie simpelweg veel te duur is geworden.
Daarnaast kan je nu ook bitcoins op de beurs verhandelen, dus waarom dan nog ‘echte’ bitcoins kopen?
Ripple, monero, bitcoin cash, ether, litecoin, etc. ik verwacht dat de aandacht richting deze munten gaat verschuiven en dat de klassieke bitcoin steeds verder een papieren beursmunt gaat worden. Net zoals nu bijna alle handel in goud in feite papieren handel is geworden en niets meer van doen heeft met fysiek goud.