Wanneer goedkope arbeiders beter zijn dan robots (Lodewijk Hof)

Keer op keer hebben we de lijstjes gezien. De redenen waarom robots beter zijn dan goedkope arbeiders. Robots kunnen dag en nacht werken, verslappen niet, automatisatie van arbeid maakt ons niet arm en we kunnen zeer gevaarlijk werk uitbesteden aan onze geautomatiseerde onbetaalde vriend.
Onlangs is Flippy gepresenteerd. Dit is een robot die hamburgers bakt. De media is er uiteraard op los gegaan. Een nieuwe robot die arbeidsplaatsen inpikt. Zeker in de Verenigde Staten, waar deze fastfood banen vooral als opstapje op de ladder gebruikt worden. Voor hen die gaan werken, voor hen die in de gevangenis hebben gezeten en een baan nodig hebben. Doorgaans blijft men die banen voor een periode van wel geteld zes maanden doen.
Automatiseren en robotificatie is niet altijd wenselijk. Het vergt een enorme kapitaalinvestering. Je moet een zelfde activiteit hebben. Je moet ze vervangen, je moet ze onderhouden. Je moet ervoor zorgen dat er gekwalificeerd personeel is om ze te onderhouden. We beginnen dan maar niet over speciaal gereedschap wat nodig is voor het onderhoud.
We kunnen, simpel gesteld, zeggen dat wanneer arbeid goedkoper is dan de machine (door de lage oplage of hoge variaties bijvoorbeeld) het efficiënter en verstandiger is om iemand dit te laten doen en dan heeft automatiseren en robotificatie verloren.
Om deze reden zijn er weinig robots in, bijvoorbeeld, een fastfood restaurant. Bij het gemiddelde hamburger restaurant (persoonlijk ben ik geen fastfood fan) komen honderden mensen per dag. Deze kopen allemaal een burger, of kip, een salade of een milkshake. Het is verstandiger een mens dit te laten doen in plaats van een robot. Hierom zal Flippy het moeilijk krijgen. De robot kan de strijd met mensen niet aan.
Echter, als het minimumloon hoog genoeg is, dan wordt Flippy interessant. Stel dat die medewerker een 20 euro per uur verdiend, dan wint Flippy het met gezond verstand. Dit laatste is in de Verenigde Staten gaande. Er is een flinke politieke druk (vooral door vakbonden veroorzaakt) om minimumlonen te verhogen. De voormalige President (Obama) heeft al verplicht dat leveranciers aan de overheid $15 per uur betalen. Gevolg? Fastfood restaurants en kleine ondernemers hebben hun restaurants op overheidsterrein (zoals militaire basissen, koffiecorners in ambtenaren gebouwen etc.) gesloten. Weg werkgelegenheid.
Het erge is dat het niet de bedrijven zijn die zo’n hoog salaris betalen. Dit is verplicht door de overheid of ze hebben met belastingen en toeslagen ervoor gezorgd dat deze erbij komen. Het nieuw geintroduceerde zorgsysteem Medicaid (beter bekend als Obamacare) alleen al zorgt ervoor dat de loonkosten van iemand met een minimumloon met 12,5% zijn toegenomen.
Toch aardig van al die progressieve mensen. De laag opgeleide banen werken ze weg. Ze zorgen ervoor dat mensen niet meer concurreren. Het probleem is dat ze hiermee ook de toekomst van een land kapot gemaakt wordt. Een samenleving is gebouwd op laag opgeleide banen. De mogelijkheid om snel innovaties te testen en om snel vernieuwingen te realiseren.
Het gevolg: iedere baan die niet geëxporteerd kan worden zal geautomatiseerd worden. Een spijtig iets. Wat gaan die families doen? Hoe gaan die ouders hun kinderen voeden? Maar wat we niet moeten doen is de robotificatie en de automatisering de schuld geven. Die zijn niet de schuldige. Gaat u wegens automatisering ontslagen worden of kunt u geen bijbaan vinden? Reageer uw woede niet af op de robots, reageer u af op de oorzaak van het probleem: de overheid.

 

Bezoek ook http://www.hofprofit.com/product/webshop/  (Kortingcode Beursbox)