Wat als de Duitse rente gaat stijgen

Duitsland krijgt momenteel, net als Nederland overigens geld toe als ze korte termijn leningen uitzetten. Te gek voor woorden, maar het is de realiteit.
Het zal u niet verbazen dat die gekte niet tot in de oneindigheid zal duren. Een verhoging van de Duitse rente is het meest logische scenario. Wat er voor nodig is, is een deuk in het vertrouwen dat beleggers maar vooral speculanten in Duitsland hebben.

Die deuk komt er als Spanje de hand ophoudt voor nog eens een paar honder miljard aan steungeld. Een situatie waar we slechts op hoeven te wachten.
Wat als de Duitse rente omhoog gaat? Hoe kan je daar als belegger van profiteren?
Wil je in obligaties beleggen, of doe je dat al, dan heeft het negatieve gevolgen voor de waarde van obligaties. Daar zou je dus short in kunnen gaan zitten.
Maar wat doet het met aandelen?
Normaal gesproken is een verhoging van de rente negatief voor aandelen. Immers worden de nieuwe rendementen op obligaties beter en dat gaat ten koste van de aantrekkelijkheid van aandelen. De beurs zou dus moeten dalen.
Daar we echter aankijken tegen historisch lage rendementen op de huidige obligaties lijkt het wat overdreven om direct te spreken over nagatieve gevolgen voor aandelen. Immers van 1,25% naar 1,75% rendement gaan op obligaties is niet bepaald heftig.
De beurs is echter een raar ding. Beleggers reageren vaak niet logisch, maar ze bewegen met de kudde mee. Hoe de kudde gaat galopperen, dat is toch altijd weer de grote vraag. De meeste zekere stratagie lijkt short gaan op obligaties te zijn. Dat wordt dus zoeken naar producten waarmee u dat kunt doen.