Wat gebeurt er met de euro?

De euro zakt pijlsnel weg tegen onder andere de dollar. Nu een valutacrisis?
Een versnelling in de daling van de euro vanochtend. Hoe kunnen we dit verklaren.
MF: De euro zakt pijlsnel weg tegen onder andere de dollar. Nu een valutacrisis?
Een versnelling in de daling van de euro vanochtend. Hoe kunnen we dit verklaren.
MF: Ik zal u nu vertellen wat men u de hele dag zal gaan vertellen en ik zal u vervoglens de werkelijke verklaring geven die wat gecompliceerder is, wat verklaart waarom iedereen zich op de eerste verklaring zal storten terwijl dat de verkeerde is.
Men zal u zeggen dat de dollar weer zal stijgen omdat men vooruitloopt op een sneller herstel van de economie in Amerika dan in Europa en dat de euro omlaag gaat omdat men vooruitloopt op een snellere renteverlaging in Europa. Tot dusver de eenvoudige en voor het grote publiek praktische verklaring. Jammer genoeg is deze niet juist.
 
Wat er in feite gebeurt, is dat wij een snelle en redelijk hardhandige liquidatie meemaken van de grote speculatieve fondsen.
MF: Wat men in feite sinds enige dagen blijft zeggen, veel grote hedge funds bevinden zich in moeilijkheden. Verschillende funds houden een gedwongen uitverkoop met een definitieve sluiting.
De posities die de hedge funds nu nog innemen zijn de volgende: in de grondstoffen nemen zij nog steeds een haussepositie in en verder posities waar men enige weken terug veel over heeft gesproken, Carry trades: posities die de fondsen in staat stelden de yen tegen een rente van bijna 0% te lenen en vervolgens in euro’s vast te zetten tegen bijna 4%. En zie, ze moeten nu alles in paniek afwikkelen.
 
Wat zijn hier nu de gevolgen van?
MF: Simpel. Een sterke waardevermindering van de euro ten opzichte van de yen, die weer een waardedaling van de euro ten opzichte van de dollar met zich meebrengt. Ook een verlaging van de olieprijs die nu weer rond de $ 70 noteert, een val van de koperprijs en een val van de goudprijs. En natuurlijk een laatste afwikkeling van posities in aandelen, zoals wij die nu zien met de val van de Nikkei.
Na het einde van de zakenbanken maken we nu een echte revolutie mee in de wereld van de hedge funds. Laten we ons hier niet in vergissen.

Euroland Finance, opgericht in januari 1999 door de huidige CEO Marc Fiorentino, is een onafhankelijke investeringsbank, gereguleerd door de AMF (Autorité des Marchés Financiers) en goedgekeurd door de CECEI. Disclaimer Fiorentino: niet van toepassing.