Wat veroorzaakte de daling van de olieprijs? (Tom Lassing)

Gisteren las ik weer eens in een grote Amerikaanse nieuwsbrief dat volgens hun de daling van de olieprijs te wijten is aan de productie overcapaciteit van de fracking boorders in de Verenigde Staten. Dat is werkelijk onzin, want die capaciteit is er al jaren. Waarom zou dan pas na half 2015 de olieprijs ineens dalen op basis van een feit dat er al sinds 2006 is?
Als één ding niet de oorzaak was van die daling, dan was het wel deze reden. Immers neemt de productie vanuit fracking eerder af dan toe. Er zijn immers NA de koersdaling heel wat minder boortorens in Noord Amerika actief. Het is immers niet winstgevend op deze koersen.
Maar als dat de oorzaak niet was voor de prijsdaling van energie, wat was het dan wel?
De dag dat de daling van de energieprijzen begon was er een persconferentie waarbij het ministerie van defensie van de VS bekendmaakte dat ze miljarden zou stoppen in onderzoek naar een nieuwe methode om energie op te wekken. Nu ja, nieuw… De methode bestaat al tientallen jaren, maar ze is vanaf de eerste bekendmaking steeds weer belachelijk gemaakt op een manier dat bijna niemand er zich nog de handen aan durfde te branden.
Bijna niemand…
Een relatief klein team is doorgegaan waar anderen bang afhaakten.
En ze hebben nu dus miljarden ter beschikking gekregen om de forse stappen die ze in het lab maakten nu om te zetten in haalbare producten die op de markt gebracht kunnen gaan worden.
Zelf denken ze binnen 5 jaar. Ik hou het op 15 jaar.
Maar als het een succes wordt, dan is de huidige daling van de olieprijs terecht. Immers wordt olie dan iets voor ‘erbij’, in plaats van de kern van het energie beleid in veel landen.
Het Amerikaanse leger heeft interesse, omdat ze bij succes hun voertuigen maar eens in de zoveel jaar hoeven te voorzien van nieuwe brandstof.
Lees verder
http://www.beursaccent.nl/duurzame-energie.html