We gaan er een paar maandjes langer over doen! (Jack Hoogland)

De Bank of Japan besloot dinsdag om (nog) geen extra geld te printen. Uit dit persbericht blijkt dat de BoJ-directie zelfs verwacht dat de Japanse economie aan een bescheiden tempo verder zal herstellen. En dat de BoJ zal doorgaan met 80 biljoen Yen per jaar printen, omgerekend een toch al ongelofelijke €49 miljard per maand.

bankofjapan
De cijfers waarover ik in dit artikel en in dit artikel schreef, bleken voor de negen leden van de BoJ-directie dus niet verontrustend genoeg. En blijkbaar doen ze ook de Chinese devaluatie af als een eenmalige gebeurtenis (wat absoluut niét het geval is). De Japanse centrale bankiers zitten dus nog in de fase waarin ze niet willen toegeven dat hun huidige geldprintstrategie niet werkt. Of ze willen juist een volgende Chinese devaluatie afwachten, zodat ze daarna kunnen doen alsof China hen dwingt om meer te gaan printen.
Voor het signaal dat we vrijdag voor ons rapport “De Dollar is aan het Stijgen!” uitstuurden was het leuker geweest als de BoJ dinsdag had aangekondigd om fors meer geld te gaan printen. Maar tegelijk hebben we hier uiteraard rekening mee gehouden. Meer tegenvallende economische cijfers zullen de druk op de BoJ de komende tijd alleen maar verder vergroten.