We gaan nieuwe posities innemen! (Jack Hoogland)

Bijna twee weken geleden vertelde ik u in dit artikel al uitgebreid over de beginnende economische crisis in Canada. En over de paniek die bij de Canadese beleidsmakers aan het ontstaan is. Zo komen we wéér uit bij de grafiek over de olieprijs, die u deze maand al vaker zag. Maar hieronder geef ik u hem toch nog even. Ziet u gelijk dat de olieprijs opnieuw is gedaald. Naar nog geen $47 per vat.

Stelt u zich eens voor. Al die Canadese oliebedrijven die $50 minder ontvangen per opgepompt vat olie. Die dus meer dan de helft van hun omzet verliezen! Dat zijn winsten die verdampen. Verliezen die worden geleden. Bestaande olieprojecten die worden stopgezet. Investeringen die worden uitgesteld of afgesteld. Ontslagrondes. Faillissementen. Werklozen. Voor de Canadese overheid betekent dat fors dalende belastinginkomsten. En stijgende kosten voor werkloosheidsuitkeringen.

Tel daar bovenop de enorme huizenbubbel die aan het barsten is, en je weet dat het daar in Canada goed mis is. Ik heb onderstaande grafiek nog even een keer geplaatst, om u eraan te herinneren hoe groot de Canadese huizenbubbel is in vergelijking tot de in 2008 gebarsten Amerikaanse huizenbubbel.
Klik hier om verder te lezen