Weer een nieuwe Amerikaanse schulden bubbel (Lodewijk Hof)

Iedereen kan zich de financiële crisis van 2007 – 2008 nog wel herinneren. Banken die te groot werden geacht om failliet te gaan gingen failliet. In de Verenigde Staten gingen Lehman Brothers en Bear Stearns failliet. Merill Lynch zocht voortijdig bescherming bij Bank of America.
In Europa gingen alle IJslandse banken failliet. Northern Rock, Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking kwamen geheel of gedeeltelijk in handen van de Britse belasting betaler. In de Benelux gingen ABNAMRO en Fortis Bank failliet. Die zijn genationaliseerd. ING Bank (2de spaarbank ter wereld) zocht staatssteun bij de Nederlandse staat. Het was een bloedbad.
Dit nooit meer zeiden politici. Centrale banken en de spaarder moesten centraal komen te staan.
De Amerikaanse huizenmarkt stortte in. Hetzelfde gebeurde in Spanje. Voor $100 kocht je een huis… als je pech had. Als je geluk had, kocht je daarmee gewoon een straat.
Dit nooit meer werd er gezegd. Mensen zouden hun schulden gaan afbetalen, gaan sparen. Overheden hebben aanzienlijke bezuinigingen aangekondigd en zeer grote begrotingstekorten verkregen. Tekorten die iedere inwoner moet betalen. Van de pasgeboren baby tot en met de op sterven liggende senior.
Maar we hebben niets geleerd. Bovenstaande was allemaal niet erg genoeg.
Amerikaanse banken maken tegenwoordig nieuwe risicovolle leningen beschikbaar aan de massa.
Eigenlijk is het simpel als het om lenen gaat. Je hebt leningen die onderpand hebben. Dan is er iets wat als zekerheid dient. Je hebt ook leningen zonder onderpand. Dan is er geen zekerheid. Sommige stukken zijn een moeilijk onderpand. Diamanten zijn een voorbeeld. Deze moeten meegegeven worden aan de lener om te verkopen. Dus die kan met de diamanten vluchten en dan krijgt de financier niets.
Amerikaanse banken zijn nu massaal kredieten aan het uitgeven. Deze hebben een onderpand. Een onderpand van gebakken lucht.
Het betreft leningen die als onderpand aandelen hebben. Of andere financiële beleggingen. Goldman Sachs en Fidelity gaan deze samen in de markt zetten. Dit zijn de soort leningen die van de beurscrash in 1929 zo’n groot bloedbad hebben gemaakt.
De leningen gaan op laagdrempelige wijze gedistribueerd worden. Oftewel: iedereen kan ze krijgen. Zolang je maar voor $75,000.– aan beleggingen op de beurs hebt. Die zijn het onderpand. Dezelfde beurs die profiteert van een kunstmatig lage rente, zoals de centrale banken nu aanbieden. Een beleid dat ze gaan stoppen.
Het grote venijn is heel helder. Deze beleggingen vormen onderpand. Kan de lening niet terugbetaalt worden, dan krijgt de financier de aandelen. Deze kunnen verkocht worden. Bijvoorbeeld aan de financier zelf. Als ze herhalen wat er in 1929 gebeurde dan is een grote val van de markt niet te voorkomen.
In dergelijke tijden is goud de enige veilige haven. Het is het enige wat waardevast is. Dat hebben we in 1929 gezien. Dat hebben we in 2007 gezien. Dat zien we nu gebeuren. We gaan het in de toekomst zien. Daarom is dit het moment voor u om uw goud rapport te bestellen en te beleggen in misschien wel de beste goud investeringen die u kunt vinden. Een kleine investering in uw financiële succes.