When the VIX is high it´s time to buy?

Het was maandag weer gehaktdag op de beurzen. Na de slachting in het Verre Oosten volgden de Europese beurzen met een historische daling en ook Wall Street liet zich niet onbetuigd. De koersen op Wall… Het was maandag weer gehaktdag op de beurzen. Na de slachting in het Verre Oosten volgden de Europese beurzen met een historische daling en ook Wall Street liet zich niet onbetuigd. De koersen op Wall Street kenden later op de dag echter een opvallend herstel. Na eerder op de dag maar liefst 7,7 % lager te hebben gestaan op een – voorlopige (?) – bodem van 9525 begon de markt aan een opmars om op 9955 punten te sluiten. Dat is een verlies van 3,58 %. Nog steeds een behoorlijk koersverlies, maar aanmerkelijk minder dan eerder op de dag. Het kan niet ontkend worden dat de huidige marktomstandigheden zich kenmerken door een extreme volatiliteit.
Professionele beleggers zien deze extreme mate van volatiliteit als een mogelijk signaal dat er een keerpunt in de markt aan zit te komen. Dit soort extreme koersuitslagen zijn historisch eerder een teken van een draai in de markt dan van een voortzetting van een bestaande trend. De meest gebruikte – en tot op heden meest betrouwbare – graadmeter voor deze volatiliteit is de VIX-index, genoteerd aan de Chicago Board Options Exchange. Deze index bereikte gisteravond een hoogte van ruim 58. Met uitzondering van de gerealiseerde recordscore uit 1987 van 172 tijdens de beroemde oktobercrash van toen was dit de hoogste stand ooit. Daarbij dient aangetekend te worden dat de VIX tegenwoordig anders wordt berekend dan toen en een vergelijking dus mank gaat.
De VIX is berekend op basis van de volatiliteit van zowel call – als putopties van de Standard & Poor. De theorie luidt dat wanneer beleggers bereid zijn om enorme premies voor put-opties te betalen om hun portefeuilles te beschermen tegen verdere koersdalingen de markt een bodem nadert. De VIX-index is dus een goede graadmeter voor angst onder beleggers. Bereikt deze angst zijn hoogtepunt dan is de bodem nabij. Een recordstand voor de VIX-index is dus goed nieuws voor tegendraadse beleggers die er op uit zijn dicht bij de bodem te kopen. Het oude gezegde luidt immers: “When the VIX is high it´s time to buy”. Het is echter de vraag of de huidige volatiliteit van korte duur is of misschien wel enige tijd aan zou kunnen houden. In 1987 was de paniek erg hevig maar snel weer voorbij. In 1929 was dat anders. Velen vergelijken de huidige situatie op de beurzen dan ook graag met 1929 ten tijde van “The Great Crash”.
Feit is dat er op de huidige beurzen niet zozeer sprake was van een te ver opgeblazen koersniveau van aandelen maar van een doorgeprikte kredietluchtbel bij banken en andere financiële instellingen. Voor beleggers die graag nieuw geld op de beurs willen beleggen lijkt even wachten vooralsnog raadzaam. In markten zoals deze kan zelfs het mistimen van een dag desastreus uitpakken. Het kan zomaar een procentje of negen schelen in de performance. Daarom lijkt het verstandig om het volatiliele spel nog even van de zijlijn te bekijken. Wanneer de markt zijn bodem bereikt is het niet erg om deze eerste weken van een nieuwe rally te missen. Er resteren ook dan nog kansen genoeg.
disclaimer niet van toepassing