Wiet legaal? De kans is klein (Tom Lassing)

Vooral hier in Brabant merken we steeds meer dat maffia-achtige toestanden ontstaan zijn. Menig wethouder heeft zijn plek te danken aan het geld van een louche zakenman, of de wethouder zelf is de louche zakenman die er een bouw of sloopbedrijf op nahoudt en een hele trits aan illegale kwekerijen die via via in vooral industriepanden en op zolder in volkswijken te vinden zijn. Ik hoor zelf ook steeds meer over leegstaande boerderijen en lege schuren in het buitengebied die gebruikt worden als kwekerij.

Het wordt gehuurd of gekraakt en de opzet is zo gekozen dat de eigenaar niet meer weet wat er op de locatie gaande is. Natuurlijk weet de eigenaar dat wel, maar bewijs dat als justitie maar.
In mijn woonplaats was het al eens ooit zo dat de stroom die in heel de gemeente verbruikt werd dubbel zo hoog was als verwacht mocht worden op basis van het aantal inwoners.
Daarbij is mijn woonplaats geen uitzondering in Brabant. Naar schatting zitten er in dit dorp met 30.000 inwoners zo’n 200 illegale kwekerijen die allemaal hun stroom illegaal aftappen.
De politie kan het niet meer aan. 50 jaar keiharde aanpak en de politie kan het niet bolwerken.
Er gaat dus iets helemaal mis.
Nu de politiek geïnfiltreerd is, kan de politie ook steeds minder doen. Immers hoort de wethouder vanuit zijn politieke functie genoeg om de aanpak van justitie te dwarsbomen. Men weet al voor de lokale politiechef het besluit definitief maakt van de komende acties van de politie. Zelfs het politieapparaat is al vergeven van de mollen.
Dat krijg je als je die mensen een hongerloon geeft. Ze zien overal hoe criminelen er goed van leven. Als je met een enkele tip een maanloon zwart kan krijgen, wie blijft er dan sterk als je met jouw loon en je gevaarlijke en zware full time baan eigenlijk niet rond kan komen?
De oplossing is het legaal maken van de wiet, maar dat is alleen een oplossing als ook andere landen meedoen. De economie van Brabant loopt namelijk zo lekker omdat de meeste kwekerijen produceren voor het buitenland.
Als dus België, Frankrijk en Duitsland niet meedoen, dan heeft legalisering van wiet in Nederland niet veel zin. De winsten komen dan nog altijd uit het buitenland en men zal graag illegaal bezig blijven, omdat de pakkans klein is en de winst enorm.
Slechts een paar oogsten en je bent binnen.
Laten ze één op de twintig kwekerijen oppakken… Je kans om dus vijf keer te oogsten en niet gepakt te worden is behoorlijk groot. De kans dat ze je pakken op basis van je uitgave patroon is groter dan dat ze je pakken op grond van de kwekerij.
Het is namelijk ontzettend moeilijk om karig te blijven leven als je 100.000 en meer euro’s cash in huis hebt liggen.
Waarom is de pakkans zo klein?
De politie denkt dat ze tegenwoordig niets meer mag. Ze zijn zo bang dat ze onterecht een woning binnenvallen dat ze eigenlijk nergens meer binnenvallen. Alleen als er brand is of er is een andere dringende aanleiding is, dan handelen ze.
Ze weten bij ons in het dorp bij de politie waarschijnlijk van wel 100 van de kwekerijen de adressen.
Ze doen alleen niets, want ze zijn bang dat de advocaat van de maffia-achtige organisatie ze aanpakt. Immers is de kans groot dat de organisaties al veel eerder dan de politieman op straat weet wanneer de inval zal zijn. Val je dus binnen in een leeg pand, dan zijn de poppen aan het dansen. Schadeclaims, aanklachten vanwege profilering… Alles wordt uit de kast getrokken. De organisaties hebben geld als water, terwijl de politie-organisatie de eindjes bijna niet aan elkaar kan knopen.
De politie organisatie trekt zich daarom terug in het bureau en gaat zich vooral richten op verkeersboetes schrijven en controleren van evenementen vergunningen. Relatief veilige acties waarmee ze geen juridisch en geen fysiek risico lopen. Ze doen hun ogen dicht en alleen op projectbasis wordt er nog wat gedaan. Meer voor de show dan serieus. De maffia is namelijk aan de winnende hand.