Ze krijgen (niet) wat ze wilden (Tom Lassing)

De Amerikanen die voor Trump stemden, wilden in meerderheid zijn beloofde betere versie van Obamacare.
Trump zou iedereen verzekerd laten, het zou alleen veel goedkoper worden. Trump gaf zelf bij de verkiezingen aan dat hij er wat dat betreft zeer onrepublikeinse opvattingen op nahield.
En dan nu, enkele maanden na de verkiezingen, gaat het licht aan.
Trump heeft de presentatie van Trumpcare aan Paul Ryan overgelaten. Die Paul Ryan maakt er geen geheim van dat hij vindt dat hij gekozen en betaalt is door de 1% en dat hij er dus zit voor de 1%.
De presentatie van het nieuw Trumpcare plan maakte al direct duidelijk dat het plan van Trump tot wel 600 miljard dollar goedkoper is.
Die 600 miljard dollar gaat terug naar de Amerikanen.
Fantastisch geregeld zou je dan denken, één belofte ingelost.
Jammer alleen dat 90% van de Amerikanen er niets van terug gaat zien en dat mensen die meer dan 3 miljoen dollar per jaar verdienen per persoon 200.000 dollar en meer terug kunnen verwachten. Het geld gaat dus wel terug, alleen de verdeling is net even anders dan de kiezers van Trump verwacht hadden.
Daarbij blijkt ook dat tot wel 14 miljoen Amerikanen straks geen zorgvezekering meer zullen hebben. Helaas vallen ze toch weer nét buiten de nieuwe regels. Dat moeten ze maar over hebben voor een beter Amerika. De bezuinigingen moeten ergens vandaan komen. 14 miljoen mensen die veel gebruik maken van het systeem er nu van uitsluiten geeft de nodige financiële lucht.
Een mooie oplossing werd gegeven door een andere republikeinse senator. Die gaf namelijk aan dat die mensen maar niet langer een nieuwe iPhone per jaar moeten kopen, maar zich beter voor dat geld kunnen verzekeren.
Het probleem is alleen dat deze nieuwe verzekering, in tegenstelling tot Trumps beloftes, zeer waarschijnlijk toch iets duurder gaat uitvallen dan de verzekering onder Obamacare.
Realiteit is dus dat veel mensen zich die nieuwe verzekering niet kunnen veroorloven. Voor de republikeinen geen probleem. Hadden ze immers maar geen nieuwe iPhone moeten kopen. Zo’n iPhone kost 700 dollar en een goede verzekering die alles dekt kost tegenwoordig al snel 25.000 dollar per jaar. Dat is een bedrag wat uiteindelijk maar weinig Amerikanen zich kunnen veroorloven. Dat wordt dus beperkt of niet verzekeren.
Ze hebben echter zelf Trump met zijn grote woorden gekozen.
Nog maar 46 maanden, dan is íe weer weg. Als je dan nog leeft, dan kan je in 2020 een andere leugenaar tot president verkiezen.