Zelf energie opwekken (Tom Lassing)

Het wordt nu steeds meer particulieren duidelijk dat zonnepanelen zo goedkoop zijn geworden dat subsidies en fiscale stimulaties niet meer nodig zijn. We zien dan ook de omzet toenemen en de subsidies afnemen.
Daarbij kunt u, als u een installatie aanlegt ook nog eens de BTW terugvragen.
De investering is dus fors minder aan het worden. Ondertussen neemt de opbrengst per paneel alleen maar toe.
Ik wil u echter op een belangrijk gegeven wijzen.
De hoogste opbrengst per paneel is niet heilig!
Ik kocht zelf enkele jaren panelen met een opbrengst van 235 Watt per paneel terwijl de standaard toen al 255 Watt was. De reden was heel simpel, per Watt opbrengst was de investering op de 235 Watt panelen veel lager. Die extra 20 Watt opbrengst was eigenlijk financieel gezien niet terug te verdienen. Daarom koos ik voor de veel goedkopere 235 Watt panelen.
Ook bij mijn tweede set heb ik dat zo gedaan. De installatie was veel te duur geworden als ik 330 Watt panelen gekocht had. Deze tweede set ligt eigenlijk heel ongunstig op de zo en ligt achter bomen. We zijn nu anderhalf jaar verder en daar waar ik uitging van 12 jaar terugverdientijd lig ik nu goed op schema om het binnen negen jaar terug te verdienen. Dat terwijl de set dus heel ongunstig ligt!
Mijn andere set is nu na vier jaar al goed op weg om terugverdiend te zijn. Ik ben al ruim over de helft. Ik verwacht dan ook dat het binnen de zeven jaar gaat worden. Dan is mijn investering terug en begint het echte terugverdienen. Al met al goede investeringen, maar zoals gezegd, ik koos wel heel bewust voor het snelste terugverdien rendement en niet voor de hoogste energie opbrengst per paneel. Ondertussen heb ik overigens al 43 panelen liggen.
Overweegt u panelen te plaatsen? Kijkt u hier voor een scherpe aanbieding.
Geef aan dat u via Beursbox.nl/Beursblik.nl komt en u krijgt nét nog even iets meer korting!