Zijn er bubbles in de maak? (Walter Matthijssen info@forexathome.com)

Een waarschuwing van De Nederlandsche Bank (DNB) mag tot nadenken stemmen. Wat verklaren zij? “Het grootschalig opkopen van (staats)obligaties door de ECB en de lokale centrale banken leidt tot onevenwichtige prijsvorming op de aandelenmarkten. De traditionele correlatie tussen financiële markten en de echte economie is verstoord. Het monetair beleid verstoort vooral de aandelenmarkt”.
Tot hier de waarschuwing.
Uiteraard gaat de DNB ervan uit dat iedereen econoom is, en dat deze vaststelling direct begrepen wordt door het grote publiek. Laat ons echter hun vaststelling analyseren en voor u begrijpelijk maken. Als DNB predikt over de traditionele correlatie tussen financiële markten en de economie dan slaat dit op het volgende: traditioneel bewegen de koersen van obligaties en aandelen in tegengestelde richting. Als aandelenkoersen stijgen en het economisch goed gaat (nu?), nemen beleggers graag risico’s en rekenen op stijgende winsten. Obligaties zijn dan minder aantrekkelijk waardoor de koersen dalen en de rente op de obligaties moet stijgen anders ben je niet meer geïnteresseerd. Als het economisch minder goed gaat, dalen de koersen van aandelen en hebben beleggers liever de vaste inkomsten van obligaties, omdat het aandelendividend misschien geschrapt wordt en de beurskoers daalt!
Nu blijkt voor het eerst, dat zowel de koersen van obligaties als die van aandelen tegelijkertijd kunnen stijgen. Een “Contradictio in terminis” en een verstoring van de economische natuurwetten. Dat de obligatiekoersen de afgelopen jaren zijn gestegen, vindt DNB niet zo onlogisch, gezien de beperkte economische groei en de dalende grondstoffenprijzen: de keuze van beleggers voor zekerheid boven rendement is in dit klimaat begrijpelijk. Dat geldt minder voor de prijsontwikkeling op de aandelenmarkten. Terwijl de mondiale economische groei eigenlijk al zo’n 25 jaar tussen 3% en 5% schommelt, en de laatste drie jaar al helemaal niet van zijn plek komt (bijna NUL), zijn de aandelenkoersen wereldwijd in drie jaar tijd met zo ongeveer de helft gestegen(!)
QE verstoort dus de financiële markten waarbij met name de aandelenmarkt een onevenwichtige prijsontwikkeling laat zien. Ik ben voor u eens gaan kijken naar de koers/winst verhouding (K/W) van sommige aandelen op de AEX. Simpel uitgelegd: wat is een K/W verhouding. Stel dat de bakker op de hoek zijn zaak verkoopt. Hij maakt 100.000€ winst per jaar en hij verkoopt zijn zaak voor 800.000€. Dan is dat een koers/winst verhouding van 8. De nieuwe koper moet dus 8 jaar werken, om zijn investering terug te verdienen. Meestal “verdisconteren” de kopers hun toekomstige winsten, gemaakt door efficiëntie, synergiën en schaalvergroting in de prijs, en zijn ze bereid om 8 jaar winst te betalen. Nu terug naar de AEX! Aegon K/W 10 (dat gaat nog) Ahold K/W 17, ArcelorMittal 33, KPN 66 en de strafste van allen Altice met K/W 82! Men mag dus 82 jaar werken aan dezelfde winst om zijn investering terug te verdienen. Zijn er bubbles in de maak? In de tijd van ‘de dot.com gekte’ waren er K/W verhoudingen van over de honderd geen uitzondering. Ofwel geloven beleggers in een sterke opleving van de economie, ofwel is Draghi de economische oer- wetten van vraag en aanbod aan het verstoren.
Misschien is de stijging het gevolg van TINA. (There Is No Alternative). Wel dat alternatief is er wel! Ik zou nu eieren voor mijn geld kiezen. Je hebt een mooie rit gemaakt op de AEX, pak de poen en wees tevreden. Greed is like speed. It trills but it kills! Kijk eens rond voor alternatieven die je in je handen vast kan houden. Een baksteen, een gouden munt, een zilveren munt, een grondstuk. Ik begin de magie van “TiTa tovenaar” Mario Draghi meer en meer te wantrouwen.