Zo hard kan de beurs nog verder stijgen! (Jack Hoogland)

Deze week las ik Mark Yusko’s 80 pagina’s lange kwartaalbericht aan zijn investeerders. Hij vertelde daarin over econoom, schrijver, ondernemer en belegger Roger Babson (1875-1967), oprichter van het in de VS befaamde Babson College. Babson stond bekend om zijn eigenzinnige, onafhankelijke kijk op de beleggingswereld en financiële markten.

Nadat de Dow Jones Index in drie jaar tijd was gestegen van 100 naar 200, waarschuwde Babson in de herfst van 1927 voor het eerst dat de beurs wat hem betreft zwaar overgewaardeerd was. Een jaar later was de Dow met nog eens 30% gestegen naar 260. Babson waarschuwde opnieuw, maar hij werd uiteraard niet langer serieus genomen. Vervolgens werd zakenman Herbert Hoover tot president gekozen, waarna de Dow door Hoover’s Trump-achtige beloftes nog eens bijna 50% door steeg naar 386.
In september 1929 waarschuwde Babson opnieuw: “Sooner or later a crash is coming and it might be terrific”. Maar hij werd direct belachelijk gemaakt door onder meer de bekende econoom Irving Fisher, die beweerde dat aandelenkoersen een permanent hoger plateau hadden bereikt.
Op de koersgrafiek hieronder zien we wat er vanaf oktober 1929 gebeurde. Nadat de beurs op “Black Thursday” 24 oktober 1929 crashte, daalde de Dow tot een dieptepunt van 40 in 1932. Een daling van bijna 90%.
Klik hier om verder te lezen