Zo zien de komende jaren eruit! (Jack Hoogland)

De afgelopen 35 jaar is de beurs fors gestegen. Vooral omdat westerse economieën fors groeiden. Die groei was echter vooral te danken aan overheden en burgers die zich op historisch ongekende wijze in de schulden staken. Daarnaast steeg de beurs vooral door een enorme vloed aan pensioenpremies van baby-boomers, die richting de beurs ging en belegd moest worden.

In de twintig jaar daarvoor was het op de beurs echter een totaal ander verhaal. Op deze koersgrafiek zien we de Dow Jones van 1965 tot 1982. Iemand die in 1965 zijn geld in de Dow Jones Index belegde, ging door vele pieken en dalen, en was 17 jaar later geen bal opgeschoten.
Wat heeft dit met de huidige situatie te maken? Buiten het feit dat de beurs enorm overgewaardeerd is, zorgt de nu ingezette vergrijzing ervoor dat de komende jaren steeds meer pensioengeld weg zal vloeien van de beurs. Pensioenen moeten nu eenmaal uitbetaald worden. Tegelijk weten we dat oudere mensen minder geld uitgeven, en dat de nu enorme hoge schulden de komende jaren een (fors) afremmend effect zullen hebben op de economie.
De kans is daarom zéér groot dat de komende jaren eruit zullen zien zoals op de grafiek hierboven. Beursdalingen van 20% tot zelfs 50%, gevolgd door beursstijgingen van 20% tot 80%. En dat de beurs over tien jaar gelijk (of zelfs lager) staat dan nu.
Je moet er de komende jaren daarom vooral voor zorgen dat je in de juiste aandelen belegt én je moet rekening houden met forse beursdalingen. Nog beter is om te zorgen dat je daarvan maximaal profiteert.