Zonnepanelen rendementen (Tom Lassing)

Kan je het rendement van zonnepanelen wel ‘echt’ berekenen? Immers krijg je stroom en geen geld.
Ja, ik denk dat je dat perfect kan berekenen. In dit artikel leg ik het berekenen van het rendement op zonnepanelen even uit.
We gaan er vanuit dat u al energie gebruikt en dat u daar voor moet betalen.
Ik weet, dat lijkt een open deur, maar laten we maar even volledig zijn.
In Nederland ligt de gemiddelde prijs per kWu rond de 22 cent, inclusief belasting en BTW.
We kennen in Nederland ook nog de salderingsregeling. Alles wat u terug levert, moet u hetzelfde voor krijgen als dat wat u voor energie betaalt, inclusief belastingen. Het geldt echter tot maximaal uw eigen verbruik. Het heeft geen zin om meer zonnepaneel capaciteit op uw dak te leggen dan dat u zelf jaarlijks aan energie verbruikt.
Stel even, u gaat 3000 euro investeren. Uw energierekening gaat door de opbrengst van de zonnepanelen met 500 euro per jaar terug.
In geld levert u het dus een rendement van 500 euro op een investering van 3000 euro op!
Dat is 16,6%. rendement.
Als we het eens simpel houden en we gaan er niet vanuit dat u uw investering terugneemt, maar dat we die 3000 euro investering intact laten. De opbrengst blijft grofweg hetzelfde per jaar. U heeft dan op dit ene investering een rendement van grofweg 16% per jaar.
Reëel?
Vraag het eigenaren van zonnepanelen, maar kijk dan echter wel of hun zonnepanelen net zo veel per paneel opleveren als de laatste generatie dat doet.
Tegenwoordig moet een zonnepaneel immers wel 270 Watt of meer kunnen opleveren. De meest interessante panelen (kostentechnisch) zijn nu 270 Watt panelen. In enkele jaren heeft u de investering terug en daarna is het echt pure winst. Waar kunt u tegenwoordig 16% rendement scoren? Uiteraard zal de ligging van de panelen bepalen hoe hoog uw rendement daadwerkelijk is. Ik heb 27 panelen deels achter bomen op het oosten liggen en realiseer nog altijd 10% rendement. Dat is écht veel meer dan het rendement op de spaarrekening en als beleggingsrendement ben ik er ook dik tevreden mee. Het is ‘liggend geld’ en dan letterlijk.

Mail me op tom @ lassing .nl voor een extreem scherpe juli 2017 aanbieding van een externe partij. (Onderwerp: zonnepanelenactie 2017)