AEX ketst af op loodzware weerstand

Een draai van ‘fraai’ naar ‘dramatisch’. Zo zouden we de teneur van woensdag kunnen aanduiden. De AEX-index eindigde 2% lager op 406,32 punten. Er waren blijkbaar voldoende beren op de weg die de index Een draai van ‘fraai’ naar ‘dramatisch’. Zo zouden we de teneur van woensdag kunnen aanduiden. De AEX-index eindigde 2% lager op 406,32 punten. Er waren blijkbaar voldoende beren op de weg die de index vanaf het weerstandsniveau rond 416 punten naar beneden duwden. Weliswaar is de korte termijn stijgende trend vanaf de bodem in juli intact, echter deze begint toch wat haarscheurtjes te vertonen. Een negatief teken is dat de top van augustus vooralsnog niet kan worden overschreden. De vraag is of de AEX in staat is zich boven de stijgende steunlijn te handhaven.
De Nederlandsche Bank (DNB) publiceerde woensdag de nieuwste editie van het halfjaarlijkse rapport over de financiële stabiliteit in Nederland. Daarin stelde DNB dat de Nederlandse economie inmiddels over haar top heen te lijkt zijn en dat in 2009 een “duidelijke afkoeling” zal plaatsvinden. Daarbij zorgt onzekerheid door de kredietcrisis volgens de centrale bank voor een extra neerwaarts risico. Hoewel het Nederlandse bedrijfsleven een goed jaar achter de rug heeft, krijgt het toch te maken met verslechterende omstandigheden. “Sommige bedrijven worden op de proef gesteld”, aldus DNB en stelt dat het steeds duidelijker wordt dat de kredietcrisis doorwerkt naar de reële economie.
De economische activiteit in de Duitse dienstensector is in augustus minder sterk afgevlakt dan werd verwacht. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde naar 51,4 punten vanaf een niveau van 53,1 punten in juli. Een cijfer hoger dan 50 punten is een indicatie van economische expansie. In een breder perspectief geplaatst bleek dat de Europese economie in het tweede kwartaal van 2008 voor het eerst in de geschiedenis van de monetaire unie is gekrompen in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Op jaarbasis werd er weliswaar nog een groei behaald van 1,4%, maar dit was het laagste groeitempo in bijna vijf jaar.
In Amsterdam stonden AEX-zwaargewichten ArcelorMittal en Royal Dutch Shell onder druk. Zeer waarschijnlijk waren de dalende grondstoffenprijzen hieraan debet. De overige fondsen deden het ook al niet goed. De Europese macrocijfers wakkerden recessievrees verder aan. Donderdag zal de Europese Centrale Bank wederom bijeenkomen om zich over de rente te buigen.
In Amerika vielen de fabrieksorders voor duurzame en niet-duurzame goederen over juli mee. Het aantal fabrieksorders overtrof met een stijging van 1,3% de verwachting van 0,9%. Woensdagavond bracht de Fed het Beige Book uit. Hierin sprak zij zich uit over de aanhoudende verslechtering van de Amerikaanse economie. Donderdag staan de arbeidsproductiviteit over het tweede kwartaal en de ISM-index over augustus op het programma.
Het technische plaatje voor de korte termijn begint te verpieteren. De stijgende steunlijn vanaf de bodem in juli kan weer in gevaar komen. Bovendien moeten we ons realiseren dat het lange termijn beeld nog altijd negatief is: de index bevindt zich sinds vorig jaar zomer in een dalende trend. De hoop is nu gevestigd op de hogere bodem van augustus ten opzichte van juli. De AEX weet de vorige top, zijnde de top die in augustus werd gevormd, nog niet te doorbreken. Op korte termijn zal duidelijk worden hoe veerkrachtig of hoe zwak de AEX is. Vooralsnog hangt de loodzware weerstand rond 416 punten als een zwaard van Damocles boven de markt. Vandaar dat wij nog steeds diverse short-posities middels Speeders en Turbo’s Short op de AEX koesteren. Op deze wijze blijven we beschermd tegen koersdalingen, terwijl individuele aandelen toch de kans hebben om te renderen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk

AEX Verwachting

Meer van de auteur

Nasdaq breekt stijgende steunlijn

AEX op zoek naar steun