Drie keuzes (Jack Hoogland)

Onderstaande grafiek heb ik u al vaker laten zien. Wat mij betreft de meest afgrijselijke, angstwekkende grafiek die er is. Er wordt voor een record bedrag met geleend geld, ofwel op margin belegd. De laatste twee keer dat margin-beleggen sterk steeg (2000 en 2007), volgden enorme beursdalingen. En dook de economie in een recessie.

Die laatste twee keren waren echter kinderspel vergeleken met wat beleggers nu allemaal uitspoken. Er wordt nu voor een schrikbarend hoog bedrag op margin belegd. Als je op margin belegt en de koersen dalen, dan lopen verliezen dubbel zo hard op. Waardoor je door je bank/broker kan worden gedwongen om je aandelen te verkopen om je schuld te voldoen.
Als dat bij veel beleggers tegelijk gebeurt, dan dalen de koersen nog harder. Waardoor nog meer margin-beleggers in de problemen komen. Waardoor koersen nóg harder dalen. Beleggers gaan (zoals nu) massaal op margin beleggen als ze denken dat hen niets kan overkomen. Zoals we in 2000 en in 2008 al zagen, gaat het vervolgens volledig fout.
Grote groepen beleggers zitten short VIX-futures, schrijven naakt index-puts, beleggen op margin en/of beleggen massaal in index-ETFs. Precies op het moment dat de Amerikaanse economie rijp is voor een recessie én juist op het moment dat de Fed de rente aan het verhogen is. Dit onverantwoorde gedrag van grote groepen beleggers zorgt ervoor dat de komende beursdaling ongekend hard zal zijn. Dus enorm veel schade zal veroorzaken.
Als belegger heb je drie keuzes
Klik hier om verder te lezen