Griekenland stort volledig in

Griekenland stort volledig inOndanks de honderden miljarden euros die worden overgemaakt aan Griekenland, stort het land steeds verder in. Met politici aan het stuur, weet je dat je plankgas de afgrond in rijdt. En dat gebeurt nu dus opnieuw. En niet alleen Griekenland gaat plankgas de afgrond in…

Inkoopmanagersindex
De Inkoopmanagersindex (Purchasing Managers… Griekenland stort volledig in Ondanks de honderden miljarden euros die worden overgemaakt aan Griekenland, stort het land steeds verder in. Met politici aan het stuur, weet je dat je plankgas de afgrond in rijdt. En dat gebeurt nu dus opnieuw. En niet alleen Griekenland gaat plankgas de afgrond in…

Inkoopmanagersindex
De Inkoopmanagersindex (Purchasing Managers Index® van Markit) van Griekenland, het equivalent van de Amerikaanse ISM, staat op een recordlaagte. Een behoorlijke prestatie omdat deze index werkt op basis van een verandering, dus telkens terugkeert naar het gemiddelde. Het geeft dus aan dat de situatie in een steeds hoger tempo verslechtert.

Griekse industrie verslechtert in recordtempo
De operationele omstandigheden van de Griekse industrie verslechteren in recordtempo. Het aantal nieuwe orders en de uitvoer gingen in februari in recordtempo omlaag. Het tekort aan werkkapitaal blijft de economische activiteit beperken. Er werden zware verliezen gemeld op het banenfront en de arbeidstijd werd verder verlaagd.

Contant betalen
De Griekse industriesector viel in een nog diepere recessie in februari. De inkopen gingen in het snelste tempo omlaag sinds de enquête van Markit in 1999 van start ging. De voortdurende moeilijkheden om aan werkkapitaal te komen en de toenemende eis van leveranciers om contant te betalen, leggen het land volledig lam.

Al 30 maanden op rij
De Markit Purchasing Managers Index (PMI) is een samengestelde indicator waarmee de prestaties van de industrie gemeten worden. In februari daalde deze index naar een schrikbarende 37,7. Wanneer de PMI op 50 staat, is er geen verandering gemeten. In Griekenland verslechtert de situatie echter al 30 maanden op rij en zelfs in een toenemend tempo.

Bezuinigingsmaatregelen
De bezuinigingsmaatregelen ondermijnen de binnenlandse vraag. Maar de verkoop van Griekse goederen daalde niet alleen door binnenlandse, maar ook door buitenlandse vraag. Het aantal nieuwe exportorders daalt voor de zesde opeenvolgende maand en zelfs in het steilste tempo sinds mei 2010.

Neerwaartse spiraal
Door de bezuinigingen lijkt een neerwaartse spiraal te zijn ingezet. Mensen kopen niet meer omdat ze geen geld hebben en hebben geen werk meer omdat niemand koopt. Daarnaast wil dus niemand meer Griekse producten hebben. Het grootste probleem is dat de Grieken niet kunnen concurreren met andere landen.

Goedkoop vakantieland
Voorheen was dat geen probleem, want dan daalde de drachme in waarde en zo werden de Griekse producten en diensten toch weer aantrekkelijk. Voor toeristen bleef Griekenland een goedkoop vakantieland, dus de toeristen bleven komen. Tot iemand op het lumineuze idee kwam om de euro in te voeren…

Duitse vlagverbranding
De opzet van de politici dat er nooit meer oorlog in Europa mocht komen, door de invoering van een gemeenschappelijk munt, is mislukt. Sterker nog, door de toenemende spanningen binnen Europa lijkt de kans op een oorlog binnen Europa eerder toe dan af te nemen. In Griekenland is al de eerste Duitse vlagverbranding waargenomen.

1-jaarsobligatie boven 1100%
Ondanks de bezuinigingsmaatregelen en de honderden miljarden euros aan gemeenschapsgeld is de situatie in Griekenland er alleen maar slechter op geworden. Als we kijken naar de yield van de 1-jaarsobligatie van Griekenland (op het moment van schrijven boven 1100%), dan kan gerust gesproken worden van een uitzichtloze situatie.

Waar is dat geld gebleven?
Op zich is het ook helemaal niet zo gek. Want zijn de Grieken nu geholpen met het noodpakket van euro; 130 miljard, bovenop de eerdere euro; 110 miljard? Waar is dat geld gebleven? In de zakken van de Grieken? Of in de zakken van de bankiers? En is dat voldoende? Een derde reddingsfonds van euro; 245 miljard schijnt al in de maak te zijn.

Nederland opnieuw in een recessie
Het is dweilen met de kraan open. En het enige dat politici doen, is de zaak steeds erger maken door maar geen knopen door te hakken. Met deze politici heb je geen vijanden meer nodig. En niet alleen de situatie in Griekenland verslechtert. Nederland zit opnieuw in een recessie. En de recessie zet vooralsnog versterkt door.

Crisis nog niet ten einde
En door de nieuwe bezuinigingen wordt dat niet beter. En reken maar dat die komen, zeker omdat De Jager het hardste riep dat iedereen zich aan de norm voor het begrotingstekort moest houden. De andere landen zullen dat varken wel even wassen. Kortom de crisis lijkt nog niet ten einde. Jan Kees bedankt.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.de-beurs.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl
 
Voor de grafieken verwijzen wij u naar het weekblad.