Het grootste gevaar voor de economie

Velen zullen als grootste gevaar voor de economie de schuldenpositie van Amerika of van Westerse overheden kunnen duiden. Dat zijn inderdaad enorme gevaren, maar in mijn ogen is er nog een groter gevaar.

Chinese hackers hebben zich toegang verschaft in de systemen van grote bedrijven als BHP, Shell en Rio Tinto. Recent maakte ook de Nasdaq OTC bekend dat haar computers gehacked zijn.
Wat als hackers zich toegang weten te verschaffen tot de computers van de beurzen en van de banken. Wat als ze zichzelf miljarden of zelfs triljoenen dollars, euro’s of aandelen verstrekken, net zoals de FED dat geld verzonnen heeft en in feite blijft dat letterlijk iedereen van het ene op het andere moment miljardair kan worden? Dat miljardair worden is het probleem niet, het besef dat geld simpelweg door een inbraak in een computer kan worden bijverzonnen zal het vertrouwen in geld en in de beurzen doen wegsmelten als sneeuw onder de tropenzon.
Ineens zijn er niet een miljoen aandelen, maar zijn er 100 miljoen aandelen. Opeens zijn er niet 14 triljoen dollars in omloop, maar 114 triljoen…
Gezien het succes van de Chinese hackers mogen we ons zorgen maken. De systemen zijn veilig genoeg om ons werkende sukkeltjes tegen te houden, maar als China haar beste koppen bewust loslaat op de computers die de Westerse economie dragen, dan is het maar de vraag of de veiligheidsmaatregelen voldoende zijn. Gezien het succes van de Chinese hackers begin ik me daar ernstige zorgen over te maken.