Protectionisme

De huidige economische crisis zorgt ervoor dat veel landen neigen tot protectionisme.
Aankondiging van de Franse plannen gisteren na eerder al de Amerikaanse, Engelse en Chinese… De huidige economische crisis zorgt ervoor dat veel landen neigen tot protectionisme.
Aankondiging van de Franse plannen gisteren na eerder al de Amerikaanse, Engelse en Chinese plannen te hebben gehoord.
MF: Ik zal geen commentaar geven op de Franse plannen. Hier heb ik al eerder op grote schaal over gesproken. Ik hoop alleen dat de beloften echt zullen worden nagekomen en dat, in tegenstelling tot steun aan KMO’s met € 25 miljard, het niet een virtueel iets zal blijken.
Nee, er is een gemeenschappelijke factor in alle herstelplannen, maar blijkbaar zijn ze zeer verschillend. Een woord dat niet wordt uitgesproken, maar in de gedachten is van iedereen die de plannen heeft ontworpen. Een woord dat het economische beleid voor de komende twee jaar omschrijft: protectionisme. Onthoud dat woord. U hoort het over een paar maanden. U heeft gemerkt dat er slechts plannen zijn voor een nationale herstel van de economie, en dat elk nationaal plan beoogt zich te richten op investeringen in plaats van consumptie.
Want we hebben gezegd dat de opleving van de consumptie slechts een tijdelijk effect zal hebben.
MF: En dat is ook zo. Plannen om de consumptie te bevorderen zijn alleen voorbodes van meer ellende. De realiteit is dat elk land heeft gekozen voor de opleving van de eigen economie. Hervatting van de consumptie is de opleving van de invoer en uiteindelijk, naar de karikatuur, het stimuleren van aankopen van Chinese producten. Kijk naar de Fransen. Het was zo ontworpen dat de meeste van de € 26 miljard wordt uitgegeven in Frankrijk, dat levert het minste verlies op.
Is dit een pauze in de globalisering?
MF: Zonder enige twijfel. We staan aan het begin van het tijdperk van ieder voor zich, beginnend met de Verenigde Staten. We weten weinig, maar de democraten zijn ultra protectionistisch en bedenk dat één van de belangrijkste plagen van de Amerikaanse economie de globalisering is.
We zullen de komende jaren een geleidelijke sluiting van de economische grenzen gaan zien. Veel zien dat als een schandaal en beschouwen protectionisme uiteindelijk als iets destructiefs. Ik ben het niet met hen eens. Een dosis protectionisme is nodig vandaag de dag. De excessen van protectionisme zijn wel schadelijk.

Euroland Finance, opgericht in januari 1999 door de huidige CEO Marc Fiorentino, is een onafhankelijke investeringsbank, gereguleerd door de AMF (Autorité des Marchés Financiers) en goedgekeurd door de CECEI. Disclaimer Fiorentino: niet van toepassing.