AEX in achtbaan

De AEX beleefde dinsdag wederom een bijzonder nerveuze handelsdag, waarbij er kortstondig een verlies van 5% werd opgetekend. Beleggers werden zenuwachtig van de ontwikkelingen bij het (bijna) omvallende… De AEX beleefde dinsdag wederom een bijzonder nerveuze handelsdag, waarbij er kortstondig een verlies van 5% werd opgetekend. Beleggers werden zenuwachtig van de ontwikkelingen bij het (bijna) omvallende Lehman Brothers. Bovendien deed de credit rating­-verlaging van AIG door Moody’s beleggers naar de nooduitgang snellen. De AEX opende al procenten lager en vervolgde gedurende de handelsdag de glijvlucht die pas rond 364,60 punten tot stilstand kwam. De Amsterdamse hoofdgraadmeter wist uiteindelijk, dankzij ‘meevallende’ kwartaalcijfers van Goldman Sachs, het verlies te beperken tot circa 2% en sloot op 371,20 punten. De doorbraak van het intraday dieptepunt van juli ad 374,09 punten, veroorzaakte zelfs (kortstondig) een acceleratie van de dalende trend. Woensdag trad er bij opening weer wat herstel op.
De Amsterdamse beurs stond andermaal in het teken van de kredietcrisis. Nadat Lehman Brothers surseance van betaling aanvroeg en AIG in de problemen kwam, zijn beleggers bang voor een spill-over-effect op de (Nederlandse) financials. Vanaf de opening heerste er in Amsterdam al een crisissfeer. Beleggers vragen zich vertwijfeld af welke dominosteen in het financiële spel als volgende zal omvallen. De onzekerheid bij beleggers was het grootst met betrekking tot Fortis. Het aandeel stortte op een gegeven moment meer dan 20% in. Hoewel Aegon (evenals Fortis) haastig liet weten geen hele grote schade op te lopen door de Lehman-affaire, zag de verzekeraar eveneens de koers fors dalen (ruim 7%). ING daalde circa 9% nadat het liet weten dat het debacle voor circa € 100 miljoen op het resultaat zal drukken.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gooide dinsdag een behoorlijke dosis olie op het vuur. Volgens het IMF is de wereldwijde financiële crisis nog niet voorbij en zouden er meer banken om kunnen vallen. Volgens Kahn is het mogelijk dat de onafhankelijke zakenbanken als zodanig uiteindelijk helemaal van het toneel zullen verdwijnen. Evenwel lopen de Europese financials volgens de IMF-directeur, in tegenstelling tot de Amerikaanse collega’s die meerdere markten tegelijk bedienen, minder risico om het onderspit te moeten delven.
Zakenbank Goldman Sachs rapporteerde een forse winstdaling in het derde kwartaal: de winst daalde met 70% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch viel het resultaat mee: de behaalde winst per aandeel bedroeg $ 1,81 terwijl analisten op een wpa van $1,75 gerekend. Dinsdag vond de FOMC-meeting plaats, waarin de Fed de rente handhaafde op 2%. Daarin sprak de Fed de bezorgdheid uit over ‘zowel risico’s van (neerwaartse) economische groei, als het opwaartse inflatiegevaar’. De Fed liet wel weten de financiële markten te zullen voorzien van lending facilities. De Federal Reserve heeft besloten de noodlijdende verzekeraar AIG de helpende hand toe te steken. De Fed verstrekt de verzekeraar een overbruggingskrediet van $ 85 miljard dollar. In ruil voor de lening krijgt de Fed 80% van de aandelen in handen. Daarnaast heeft de Fed vetorecht bedongen over het uitbetalen van dividend. De consumentenprijsindex over augustus daalden met 0,1% op maandbasis, voor het eerst in twee jaar. Woensdag zullen de bouwvergunningen en de housing starts worden gepubliceerd.
Door de klappen van maandag en dinsdag is het technische beeld van de AEX aanzienlijk verslechterd. De index passeerde bovendien (kortstondig) het dieptepunt van juli. Het koersdoel van 300 punten, uit hoofde van het grote hoofdschouderpatroon op weekbasis, is nog immer niet bereikt. Hoewel er dinsdag een acceleratie van de daling plaats vond, wist de index enigszins op te krabbelen. De kans op een daadwerkelijk herstel neemt af, hoewel een aantal sectoren, waaronder de uitzend- en vastgoedbranche, zich vooralsnog onttrekken aan de malaise. BeursBulletin heeft selectief solide aandelen in portefeuille opgenomen en daarbij het neerwaarts risico afgedekt. Op deze wijze zijn we beschermd in geval van calamiteiten zoals die zich momenteel voordoen, terwijl we wel opwaarts potentieel behouden met een beperkt aantal fondsen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting