Een minder riskantere strategie voor crypto’s (Tom Lassing)

Om u hier even in mee te nemen moet ik even terug naar de jaren negentig. Iedereen liep halverwege de jaren negentig met een GSM en de meesten daarvan waren van Nokia.
Je kon er mee bellen en er was een nieuwtje uitgevonden… Je kon er ook mee SMS’en.
Dat laatste was leuk en werd veel gebruikt, maar er zat niet echt een serieus verdienmodel achter. Nokia kon er in ieder geval weinig mee en ook andere bedrijven wisten niets te vinden waarmee ze geld konden verdienen aan dat razend populaire SMS’en.

nokia
Men voelde wel dat dit een succes ging worden, maar de killer applicatie moest nog gevonden worden.
Pas tien jaar later was die killerapplicatie er, en geen enkele speler die in 1995 in de markt was profiteerde er van.
De vorming van Social Media bedrijven zoals facebook en LinkedIn (Hyves en MySpace) bleken de killerapplicaties te zijn. Ze borduurden voort op het SMS idee, maar op een totaal andere manier dan in 1995 gedacht werd.
We zien nu bij de crypto’s dat bitcoin nog altijd veruit het meest populaire product binnen de cryptopmarkt is, maar ik zie het als de SMS van weleer. We realiseren ons (vaak, niet iedereen doet dat) best wel dat de blockchain in feite de rails zijn waarover de crypto’s kunnen rijden.
Niet bitcoin is de doorbraak, maar de technologie waarmee bitcoin gecreëerd wordt is de doorbraak.
De meeste investeerders hopen nog altijd op een bitcoin die een miljoen waard gaat worden.
Dat terwijl heel veel andere munt initiatieven naar de toekomst toe veel kansrijker zijn. De vraag is echter of het wel een munt gaat zijn die het ultieme succes gaat worden. Immers SMS’en we ook bijna niet meer.
Waar kunt u nu als belegger het beste in beleggen zonder de kans te lopen de doodlopende weg te kiezen en straks alle investering te verliezen?
Hoe dus het risico te verminderen?
In feite door in een crypto/blockchain index te beleggen. De hoop is dan dat de winnaars zo enorm winnen dat het verlies van de initiatieven die het niet halen er ruim mee gecompenseerd gaat worden.
Het nadeel is dat een enorme klapper vrijwel uitgesloten gaat zijn. Het wordt gewoon een ouderwetse degelijke breed georiënteerde belegging. Het voordeel is dat je niet ineens geconfronteerd gaat worden met een 100% verlies. Iets dat wel kan gebeuren als je slechts in één munt of initiatief gaat beleggen.
Er zijn nu verschillende crypto indexen ontwikkeld en er komen er de aankomende tijd veel meer. De winnaars zijn in ieder geval de uitgevers van die indexen. Of beleggers er wijs van gaan worden, dat zal de tijd ons wel leren.