AEX in de lift dankzij centrale banken

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">De AEX spurtte donderdag verder omhoog nadat de ECB de geldkraan wagenwijd open zette, ditmaal in dollars, en eindigde 1,8% hoger op 278,52 punten. Desalniettemin tikte de AEX deze week een laagste koers aan van 263,95 punten, waarmee het dieptepunt voor dit jaar werd aangescherpt. De index zette een herstel in, zij het binnen de dalende trend van…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">De AEX spurtte donderdag verder omhoog nadat de ECB de geldkraan wagenwijd open zette, ditmaal in dollars, en eindigde 1,8% hoger op 278,52 punten. Desalniettemin tikte de AEX deze week een laagste koers aan van 263,95 punten, waarmee het dieptepunt voor dit jaar werd aangescherpt. De index zette een herstel in, zij het binnen de dalende trend van de afgelopen maanden.

De Europese Centrale Bank gaat onbeperkt dollarleningen verstrekken aan Europese commerciële banken. Daarbij krijgt zij hulp van andere centrale banken, zoals de Federal Reserve, Bank of England, de Bank of Japan en de Schweizerische Nationalbank, de centrale bank van Zwitserland. Amerikaanse geldmarktfondsen hebben zich teruggetrokken en durven geen geld meer uit te lenen uit vrees voor de escalerende schuldencrisis in Europa.

Weekbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">De AEX beweegt nog steeds binnen een brede trading range van circa 30 punten. Het gevaar voor een nieuwe daling is nog steeds niet geweken. De AEX zal in ieder geval uit de dalende trend van de afgelopen maanden moeten breken.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">In een downtrend zijn weerstanden belangrijk: in dit geval zal de index de toppen rond 284 punten respectievelijk 296 punten moeten doorbreken. Vervolgens vormt de psychologische 300-puntengrens een belangrijke uitdaging. Zolang deze weerstandsniveaus intact zijn, blijven we op onze hoede. Het is wachten op een uitbraak van de AEX uit de trading range.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">De RSI fluctueert nog steeds rond de grens van 30%. Vanwege de lagere toppen en lagere bodems, is de dalende trend van de afgelopen maanden nog steeds intact. De AEX zal zeer sterk moeten herstellen om uit de downtrend te breken.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">Dagbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">De AEX herstelde de afgelopen dagen weliswaar, maar dit herstel vond plaats binnen de sterk dalende trend van de afgelopen maanden. De steunzone rond 269 punten, waar de AEX de afgelopen weken diverse malen steun heeft gevonden, werd aan een stevige test onderworpen.

De AEX vormde maandag een neerwaarts koershiaat tussen 270 punten en 275 punten, dat de AEX inmiddels heeft gedicht. Een positief teken is dat de koopkrachtindicator RSI op dagbasis nog steeds boven 30% noteert en richting 60% lijkt te gaan. De AEX zal in ieder geval deze grens moeten passeren om de bear market range te verlaten.
 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">Uurbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">De RSI veerde op vanuit oversold-gebied dat eerder deze week werd bereikt. De RSI is daarbij tot 60% gestegen, maar zal deze grens moeten passeren om de bear range te verlaten. De AEX heeft de dalende weerstandslijn sinds begin september doorbroken, wat bemoedigend is.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">Een dalende markt biedt mooie kansen om ondergewaardeerde fondsen, die in de RatioPortefeuille voorkomen, op te nemen tegen gunstige prijzen. In combinatie met posities van de ProtectiePortefeuille heeft de belegger een uitstekend uitgangspunt: winstpotentieel middels een bewezen strategie met ondergewaardeerde aandelen, maar ook bescherming. De ProtectiePortefeuille staat, dankzij posities in onder meer goud, zilver en shortposities op diverse indices, dit jaar op een winst van 94,2% nadat in 2010 ook al een fraaie winst werd behaald van 48,3%.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">

Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">www.de-beurs.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">        
Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> 

AEX Verwachting