AEX scheert langs rand van de afgrond

De AEX-index kende vrijdag een volatiele sessie. Na licht hoger te zijn geopend, daalde de index om een laagste stand aan te tikken op 419,35 punten. Daarmee scheerde de AEX langs de rand van de afgrond…. De AEX-index kende vrijdag een volatiele sessie. Na licht hoger te zijn geopend, daalde de index om een laagste stand aan te tikken op 419,35 punten. Daarmee scheerde de AEX langs de rand van de afgrond. Toch wist de index zich te herstellen en ging uiteindelijk vrijwel onveranderd het weekend in op een stand van 425,92 punten. De prangende vraag of het intraday-dieptepunt een bodem markeerde, blijft ons bezighouden. Veel hangt af van de veerkracht van de index. Mocht de index namelijk niet meer wegzakken, dan wordt de kans op een ‘draai’ naar boven des te groter. De vraag is dan tot hoever het (eventuele) herstel zal reiken. Feit is dat er vrijdag wel wéér een nieuw dieptepunt is bereikt.
De stemming op het Damrak werd voornamelijk gedomineerd door de onzekerheid over de financiële sector. Eerder kwam de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs nog met een rapport over mogelijk meer afschrijvingen bij Citigroup en Merrill Lynch. Ook het noodinfuus van Fortis zorgde voor de nodige nervositeit. Fortis steeg ruim 4%, hetgeen een rimpeling is gezien de koersdaling van circa 65% sinds vorig jaar juli. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar heeft de blitz-aandelenemissie van € 1,5 miljard voltooid. Vlaamse beleggers hebben geen vertrouwen meer en eisen het ontslag van de top van Fortis. Fortis verwacht faillissementen onder 6000 Amerikaanse banken die nu weinig dekking hebben. “Maar ook Citigroup, General Motors, er begint een complete melt down in de VS.” aldus chairman Maurice Lippens in De Telegraaf.
In de ochtend kwamen er angstaanjagende Britse consumentencijfers uit. Volgens het Britse bureau voor de statistiek hebben Engelse huishoudens in het eerste kwartaal van dit jaar in historisch perspectief weinig gespaard. De Britten spaarden slechts 1,1% van hun inkomen versus gemiddeld 8% sinds de jaren tachtig. Daarmee is het spaarpercentage op het laagste niveau beland in bijna vijftig jaar. Bovendien bleek dat het inkomen van de huishoudens in het eerste kwartaal afnam in het sterkste tempo van de afgelopen negen jaar. Daarentegen nam de consumptie wel toe, dat vooral ten koste ging van de besparingen. De besparingen van huishoudens liggen nu op het laagste niveau sinds 1959. Veel economen zien dit als ‘een onhoudbare situatie’. Een analist van Bank of America stelde zelfs dat “met het opdrogen van gemakkelijk krediet, de daling van de huizenprijzen en een verslechtering van de arbeidsmarkt, Britse huishoudens heel moeilijke tijden tegemoet gaan”.
Het Amerikaanse consumentenvertrouwen daalde in juni naar het laagste niveau in 28 jaar. Zorgen over de hoge brandstofprijzen, de huizencrisis en de zwakke arbeidsmarkt, waren hieraan debet. De index –gepubliceerd door de Universiteit van Michigan- kwam uit op een stand van 56,4 punten. Beleggers putten echter moed uit een aantal andere Amerikaanse macrocijfers. De consumentenbestedingen en de persoonlijke inkomens waren beter dan verwacht. Maandag staat de PMI-index op het programma. In Europa zullen de inflatiecijfers van juni worden gepubliceerd.
Dat de AEX er uit technisch perspectief niet al te best voor staat, moge duidelijk zijn. Hoewel het herstel van vrijdagmiddag ‘bemoedigend’ is, dient men op de hoede te blijven. Momenteel baart de neklijn uit hoofde van de kopschouderformatie, rond de 400 punten, ons ernstige zorgen. Een definitieve doorbraak hiervan kan resulteren in een vervolgdaling tot 300 punten. Als de AEX er echter in slaagt rond het huidige niveau een bodem te vinden, dan gloort er een sprankje hoop. In dat geval zal er namelijk sprake zijn van een hogere bodem vanaf het dieptepunt in januari (401,45 punten) en kunnen we weer voorzichtig omhoog kijken. Eerst moeten we maar eens kijken of de AEX-index zich goed weet te houden de komende tijd. In ieder geval zijn wij voldoende ingedekt middels diverse short-posities in de AEX-index en niet te vergeten in Fortis!
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com
Harm van Wijk

AEX Verwachting