AEX start tweede kwartaal hoopvol

De AEX-index knalde het tweede kwartaal in met een winst van 2,5% naar 453,62 punten. De index begon dinsdag weliswaar in het rood, maar gedurende de dag werd er een heuse opluchtingsrally ingezet. Echter… De AEX-index knalde het tweede kwartaal in met een winst van 2,5% naar 453,62 punten. De index begon dinsdag weliswaar in het rood, maar gedurende de dag werd er een heuse opluchtingsrally ingezet. Echter nog altijd is de dalende trend die in oktober 2007 is ingezet, onverminderd intact. De top van februari ligt net onder 470 punten, hetgeen impliceert dat de index zeker dit niveau moet uitnemen om een stijgende trend (vanaf januari) te markeren. Zolang de index onder dat niveau blijft, is het beeld hooguit neutraal. Zoals blijkt, kunnen individuele aandelen het beter doen dan de markt in zijn geheel. Vandaar dat BeursBulletin een groot aantal fondsen in portefeuille heeft opgenomen, maar met een parachute in de vorm van Turbo’s Short op de AEX-index.

De Amsterdamse beurs ging aarzelend van start vanwege een schrikreactie door nieuwe afschrijvingen bij UBS. De Zwitserse zakenbank schreef in het eerste kwartaal € 12 miljard af op risicovolle beleggingen, waarmee het kwartaalverlies uitkwam op € 7,6 miljard. De aangekondigde aandelenuitgifte van € 9,5 miljard om het kapitaal te versterken en nieuwe bezuinigingsplannen zorgden voor optimisme. Deutsche Bank meldde eerder dat het eveneens nieuwe afschrijvingen in het eerste kwartaal verwacht.

De werkloosheid in de vijftien landen die deelnemen aan de euro kwam in februari uit op 7,1%. De groei van de Europese verwerkende industrie bedroeg in maart 52 conform verwachting. Een cijfer boven 50 geeft aan dat de verwerkende industrie groeit. Woensdag staat het producentenprijscijfer over februari op de agenda. Uiteraard profiteerden binnen de AEX-index de financials sterk van het gunstige sentiment rond de bankensector. Aegon was koploper met een koersstijging van niet minder dan 6,8%. De Haagse verzekeraar is al tijden een underperformer en werkt dus iets van het grote verlies weg. ING volgde met een winst van circa 5%. Zakenbank Kepler is gestart met het volgen van ING met een buy-advies en plakte er een koersdoel van € 32 aan vast.

Index-zwaargewicht Unilever steeg 3,2%. Het levensmiddelen- en zeepconcern kreeg een koopadvies van Deutsche Bank. De analist van de Duitse zakenbank voorziet hogere verkopen en bovendien een managementwissel. Binnen de Midcap-index gooide Imtech hoge ogen met een winst van ruim 3,9%. De technische dienstverlener neemt Van Berge Henegouwen Installaties over: een specialist op het gebied van maritieme technologie.

Het leek wel alsof beleggers op Wall Street goud hadden gevonden, want de Amerikaanse indices veerden sterk op. Amerikaanse financials kregen een opsteker vanwege een positief rapport van Goldman Sachs omtrent JP Morgan. Opmerkelijk is dat Lehman Brothers werd beloond voor de aankondiging van een nieuwe aandelenemissie. Doorgaans staat een aanstaande ‘verwatering van de winst’ garant voor koersdalingen.

De ISM-index voor de verwerkende industrie kwam in maart hoger uit dan verwacht, terwijl de bouwuitgaven veel minder sterk daalden dan verwacht. Woensdag zal veel aandacht uitgaan naar het ADP Banenrapport over maart. Dit rapport kan een indicatie geven van de werkgelegenheidscijfers aanstaande vrijdag. Bovendien komen de fabrieksorders over februari uit.

Zoals eerder geschetst, is de rally weliswaar indrukwekkend, maar op de keper beschouwd, blijft het beeld voor de lange termijn negatief tot neutraal. De dalende weerstandslijn vanaf oktober doet nog steeds opgeld. Zolang deze niet is doorbroken, handhaven we short-posities in de index, maar hanteren wij wel het principe van parelvissen, zoals bijvoorbeeld bij AMG, Vopak, Imtech en Binck. Het feit dat de 427-puntengrens eerder is doorbroken, blijft een waarschuwingsteken. Er is nog steeds geen witte rook zichtbaar, vandaar dat enige voorzichtigheid op zijn plaats is. Kapitaalbehoud blijft van essentieel belang om van een structureel herstel te kunnen profiteren.