AEX zet aanval in top van dit jaar

De AEX-index gaf donderdag opnieuw vol gas en eindigde 1,4% hoger op 346,27 punten. De AEX veerde daarbij op vanaf de 340-puntensteungrens. De AEX zette daarmee de aanval opnieuw in op de top van dit jaar…. De AEX-index gaf donderdag opnieuw vol gas en eindigde 1,4% hoger op 346,27 punten. De AEX veerde daarbij op vanaf de 340-puntensteungrens. De AEX zette daarmee de aanval opnieuw in op de top van dit jaar. Royal Dutch Shell heeft als indexzwaargewicht de AEX op sleeptouw genomen en het wachten is nu op het peloton. Zolang de steunzones rond 330 en 310 punten intact zijn, mogen we een positieve visie handhaven.
De werkloosheid in Nederland kwam in oktober uit op 5% van de beroepsbevolking. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek bedroeg de werkloosheid in september 5,1%.
Spanje heeft donderdag een hogere rente moeten betalen dan twee maanden geleden om € 3,654 miljard aan langlopende obligaties te plaatsen. De negatieve invloed van de kant van zwakkere eurobroeders, zoals Ierland en Portugal in combinatie met de eigen economische en bancaire problemen zorgden ervoor dat beleggers een hogere rentevergoeding eisten. Spanje moest een gemiddelde vergoeding van 4,615% betalen versus 4,144%. Het effectieve rendement op dertigjarige Spaanse staatsleningen bedroeg 5,488%, ruim 40 basispunten meer dan tijdens de vorige veiling.
Het aantal Amerikanen dat voor het eerst een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering heeft gedaan, bedroeg 439.000 aanvragen versus 437.000 in de voorgaande week. De industriële activiteit in de regio Philadelphia is in november gestegen naar het hoogste niveau in bijna 12 maanden tijd. De Philadelphia Fed-index kwam uit op 22,5 versus 1,0 in oktober. Een cijfer boven nul duidt op een groeiende economie. De industriële activiteit in de regio Philadelphia geeft een goed beeld van de gehele Amerikaanse industrie.
De schuldperikelen rondom Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje speelden de Amsterdamse beurs de afgelopen week parten. De AEX schudde de problemen van zich af en zette de opmars voort. Zolang de steunzones van oktober (330 punten) respectievelijk september (rond 310 punten) intact zijn, is een positieve visie gerechtvaardigd. Dalingen kunnen dan ook worden aangegrepen om bestaande winstgevende posities verder uit te breiden.
Het is een bemoedigend signaal dat een groot aantal andere indices de top van 2010 reeds is gepasseerd. De AEX is echter nog steeds bezig om de top van dit jaar te bereiken. De komende maanden houden de beren een winterslaap, wat een mooi moment zou kunnen zijn om de aanval op het hoogtepunt van dit jaar te continueren.
Het is een teken van kracht dat diverse AEX-fondsen sterk zijn opgeveerd. Zo stoomt olietanker Royal Dutch Shell steeds verder door. De AEX-zwaargewicht geeft de Amsterdamse hoofdgraadmeter het goede voorbeeld door de toppen van 2009 en 2010 te passeren. Aan de collegaÂ’s DSM en Fugro zal het ook niet liggen. Het wachten is nu op het peloton, waarin andere zwaargewichten zoals ArcelorMittal, Philips en ING zich bevinden, om de aanval in te zetten.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in Royal Dutch Shell, Fugro, ArcelorMittal en ING.
 
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting