Bankrun en faillissement SVB m(Tom Lassing)

Het ten onder gaan van SVB is geen kleinigheid. Dit is de op één na grootste bank die ooit in de VS failliet ging!
Letterlijk duizenden bedrijven zijn nu een flink deel van hun cash positie kwijt want de garantie is slechts tot 250.000 dollar!
Zou dit dus een keer ‘officieel’ gespeeld gaan worden, dan kan het zijn dat letterlijk duizenden bedrijven deze maand hun werknemers niet meer kunnen betalen!
We praten over een bedrag van 150 miljard dat op dit moment niet gedekt is.
Het is niet zo dat het geld er totaal niet is. Het zit echter vast in obligaties die nu heel veel minder waard zijn.
Veel mensen (ook mensen die er verstand van moeten hebben) denken dat obligaties veilig zijn en niet hard kunnen dalen.
Nu, dan moet je eens kijken als de rente 4% in een jaar stijgt. Kijk dan maar eens wat voor bloedbad je in je obligatie portefeuille aantreft.
Vraag het SVB maar!
Er is nu een lichtpuntje zichtbaar. De Amerikaanse overheid gaat mogelijk de regels weer eens veranderen. Het gaat immers om een bank…
Mogelijk staat de Amerikaanse overheid nu garant voor het totale bedrag van alle tegoeden. In dat geval kunnen duizenden bedrijven hun crisisteams weer op verlof sturen.
Ik ben geen voorstander van weer een overheidsingrijpen zonder enorme verplichte veranderingen in de bankensector, maar deze bank zo maar failliet laten gaan en duizenden tech bedrijven ook ten onder laten gaan is niet iets waar de wereld op zit te wachten.
Een totale garantie is dus een goede zaak, maar… mag het dan onderhand wel eens samen met een verplichte aanpassing van hoe banken werken gaan?