Centrale banken kochten in januari 31 ton goud (Frank Knopers)

Centrale banken blijven goud kopen en hebben in de eerste maand van het nieuwe jaar per saldo 31 ton goud aan hun reserves toegevoegd. Dat schrijft de World Gold Council op basis van nieuwe cijfers van het IMF. De aankopen waren wel zeer geconcentreerd, want die kwamen volledig voor rekening van Turkije, China en Kazachstan. Hoeveel goud kochten deze landen?

Turkije was in januari met de aankoop van 23 ton goud de grootste koper op de markt. Terwijl het land gebukt gaat onder torenhoge inflatie voegt de centrale bank structureel goud aan haar reserves toe. Vorig jaar was de Turkse centrale bank ook al de grootste koper van het edelmetaal. Met de aankoop van januari steeg de totale goudvoorraad van het land naar 565 ton.

Zoals we in een eerder artikel al schreven koopt niet alleen de centrale bank van Turkije veel goud. Ook particulieren kopen steeds meer gouden munten en goudbaren om hun vermogen te beschermen tegen de hoge inflatie. Vorig jaar importeerde het land maar liefst 188 ton goud uit Zwitserland. In de eerste maand van dit jaar was dat al 58,3 ton goud. Hieruit kunnen we afleiden dat ook vermogende Turken op grote schaal goud kopen om hun koopkracht te beschermen. Goud dat minder tegenpartijrisico kent dan bijvoorbeeld een bankrekening in euro’s of Amerikaanse dollars.
Lees hier verder!

Koop hier je eerste aankoop bij Holland Goud met korting!