Ik kreeg een lintje (Tom Lassing)

De afgelopen twee dagen verliepen voor mij iets anders dan ik vooraf had gedacht. Mijn ouders zouden woensdag even rond koffietijd langs komen omdat ze naar een bepaalde winkel in Schijndel wilden. Ze doen dat wel vaker. Ze lunchen daar dan ook. Op zich niets vreemds. Mijn zus kwam met ze mee. Wel vreemd, maar waarom zou ik daar wat achter zoeken?

We zitten koffie te drinken en zijn in gesprek, ik met mijn rug naar de deur.

Ondertussen loopt de kamer achter mijn rug ongezien vol met burgemeester, wethouders en nog een hele lading anderen, en omdat ik toch wat hoorde, draaide ik me om en was echt compleet verbaasd.

Wat doen jullie hier, schijn ik nog gezegd te hebben.

Totaal nog niet door hebbend dat het de dag voor Koningsdag is, lintjesregen dag!

De burgemeester kwam mij een lintje opspelden.

Aangevraagd in april 2022 door mijn oudste dochter en zes weken geleden definitief toegekend. Pas toen hoorde ook mijn vrouw er van.

Maar liefst twaalf aanbevelingsbrieven waren er verzameld.

Van de atletiek vereniging tot carnavals jeugdoptocht, sociale markt, maatschappelijke beursvloer, bewonersoverleg, koepel van bewonersoverleggen etc. etc. Allemaal zaken waar ik al 22 jaar gemiddeld zo’n 16 uur per weer druk mee ben. Er zijn maar weinig avonden dat ik de hele avond thuis ben.

Maar toch…

Toch had ik niet verwacht ooit een lintje te krijgen. Niet alleen omdat ik bekend ben niet echt fan van het Koninklijk Huis te zijn. Ik vind het maar een vreemde bedoening, maar ook omdat ik vrijwel nergens bij een initiatief of vereniging degene ben die er het langs zit of er de meeste tijd in stopt. Ik doe vooral bij veel initiatieven ‘het nodige’. Is dat genoeg om ooit iemand zo ver te krijgen dat die de moeite neemt om je te nomineren?

Mijn dochter pakte het op nadat ik vorig jaar schertsend aangaf dat ik ondanks mijn republikeinse insteek wel open zou staan voor zo’n waardering. Het is immers een waardering voor vrijwillige inzet, niet een waardering voor royalty aanbidding. Nu mocht de koning eens een keer voor mij werken.

Ik weet nu uit eerste hand hoe fantastisch het aanvoelt dat je die waardering opgespeld krijgt. Ik heb twee fantastische dagen achter de rug.

Kijk hier de video 3:36 minuut

Mag ik vanuit mijn ervaring een tip meegeven?

Stel dat je van iemand weet die al zo lang zo veel doet voor anderen, vraag je dan eens af of je de tijd en moeite wilt doen om die persoon ook in het zonnetje te zetten. Dat lintje komt immers niet vanzelf. Iemand kan het écht verdienen, maar als niemand de aanvraag doet, dan komt dat lintje niet.

Eén van de andere gelukkigen in mijn woonplaats was een vrouw van 85 die al vanaf haar 20e actief was. Nu was dat dus al 65 jaar! Waarom niet 15 jaar geleden? Of… 40 jaar geleden? Waarom nu pas, nu de meeste van haar leeftijdsgenoten al overleden zijn en ze er zelf ook nog maar kort van kan genieten?

Het aanvragen is een puist werk en het lintje wordt niet zo maar vergeven. Het gaat langs zes (!) schijven en iedere schijf kan de aanvraag afwijzen. Er zijn heel veel voorwaarden en je moet écht wel het nodige als vrijwilliger gedaan hebben, maar als iemand het verdient, doe dan die moeite!

Doe het samen met anderen, dan is het al veel minder werk!

Denk er aan, de aanvraag neemt bijna een jaar in beslag. Je moet er dus op tijd bij zijn. NU is het moment om het op te starten. Wie ken jij die een lintje zou verdienen?