Innovatie stagneert (Tom Lassing)

In de VS geven tech leiders aan dat de snelheid van innovatie sterk aan het stagneren is. Het is in hun woorden ‘net als in de ruimtevaart’. In de jaren zestig ging dat extreem snel en ineens was het over met veel van de baanbrekende ontwikkelingen.
Hoewel het een leuk voorbeeld is, zie ik het voorbeeld ook als enigszins naïef. Weliswaar gingen we in de ruimte niet meer naar de maan, maar daar hadden we niets meer te winnen. Waar we wel naar toe gingen, was naar satellieten rond de aarde. Zeggen dat we dus in de ruimtevaart niets meer ontwikkelden is een te krappe blik. We deden enorm veel in de ruimte, maar het moest zich wel terugverdienen. Satellieten verdienden zich terug. Reisjes naar de maan niet. De sector ontwikkelde zich wel degelijk, als je maar een bredere blik had.
Als de Tech sector stagneert, waar hebben we het dan over? Alleen maar over de spullen zoals smartphones en tablets etc. die we gebruiken? Of kijken we ook naar bijvoorbeeld het opslaan van energie, of het opwekken van energie. Dat is in mijn ogen ook cruciaal voor Tech, maar we zien het niet terug in speeltjes waarmee we op Internet kunnen acteren. De ontwikkelingen gaan echter wel door en innovatie ook. Allemaal techneuten, alleen niet alleen maar bezig met speeltjes. Sommige mensen moeten ook belangrijke dingen maken.