Marktbeeld 6 november 2023 (Tom Lassing)

  • Berkshire Hathaway maakte een kwartaalVERLIES bekend van maar liefst 12,7 miljard dollar. Dat kwam met name door de waardedaling van haar enorme bezit in Apple aandelen. Het operationele resultaat van het bedrijf was een winst van 10,7 miljard dollar. Veel van het cash vermogen van Het bedrijf zit in Amerikaanse staatsobligaties.
  • Volgens een militaire tank teller heeft Rusland nog altijd naar zijn beste schatting 3.500 bruikbare tanks in opslag kazernes staan. We praten daarbij wel over in veel gevallen extreem oude tanks. Slechts 960 tanks zijn T-80 of T-90 modellen. Het zijn vooral de T-55 en T-62 tanks die de laatste maanden rijklaar gemaakt zijn en naar het front in Oekraïne gebracht.
  • Nederlandse bedrijven lijken via Turkije een sluiproute voor export naar Rusland te hebben gevonden. De reden dat deze verdenking er is, is het feit dat de export naar Turkije sinds de start van de oorlog in Oekraïne fors is toegenomen. Turkije heeft de handel met Rusland niet beperkt.
  • China zegt meer te willen importeren. Het land hield dat lang tegen om eigen bedrijven te steunen en daarmee de eigen industrie te steunen. Hierdoor kreeg China veel buitenlands geld en waardepapier in handen en dat wordt nu allemaal flink minder waard door inflatie. Ze zien nu in dat dat dan ook weer zonde is. Met meer import uit het buitenland krijgt China ook meer hefboom tegen die buitenlandse bedrijven. Een sanctie of boycot vanuit China heeft in dt geval van een forse handel ook een flinke impact. Nu kan China naar het westen toe weinig vuist maken.
  • Rusland en Saoedi Arabië houden vast aan de productieverlagingen voor olie. Ze willen daarmee de olieprijs verhogen. Die prijs kwam door de aanval van Hamas in de lift, maar staat nu weer onder druk. Brent doet momenteel 85 dollar per vat. Een paar dagen geleden was dat nog ruim 90 dollar.
  • Op de beurs van Zuid Korea mag je vanaf nu niet meer short in aandelen gaan. Ik zie dat als een negatieve ontwikkeling. Dit wordt ingezet als bescherming van de markt, maar wat het doet, is ondernemers onkwetsbaarder maken. Als ze fouten maken, dan kan je dat als belegger niet afstraffen door short in de aandelen te gaan. Nu weet ik niet of er opties op de beurs van Zuid Korea bestaan. Met opties zou je dan nog wel ‘iets’ kunnen doen om te profiteren van management fouten. Je kan er het management echter niet mee onder druk zetten, zoals short gaan dat wel kan.