Amerikaanse overheid is klein en incompetent

Ik heb mijn huizen in Wayne County, Detroit, Michigan.
De Federale overheid heeft de county in de zomer van 2020 634 miljoen dollar subsidie gegeven om armlastige inwoners van die county financieel te steunen. Geld dat heel lang niet door Wayne County gebruikt werd.
Men hoopte er op dat de Federale overheid het geld vergeten was, zodat lokale politici het konden gaan uitgeven naar hoe ze dat zelf liever deden… Je weet wel, aan rijke vrienden geven… of enkele prestigieuze maar nutteloze projecten in rijke wijken financieren.
Maar dat zat er niet in.
Enkele lastige journalisten en enkele gedupeerde huiseigenaren (verhuurders) waren het zat dat hulpgeld gewoon op de plank bleef liggen. De politici speelden mooi weer, maar aanvankelijk kwam niets van het geld terecht bij de mensen die er recht op hadden.
De Federale overheid gaf toen aan dat het geld maar terug gestort moest worden.
Oeps… Dat was de bedoeling niet.
Ineens werd er dus wel geld vrijgegeven, maar uiteraard niet alles… lang niet alles. De lokale overheid vroeg enkele non profit organisaties om de zaak op te pakken. Bijna 60.000 aanvragen lagen al heel lang klaar, maar de overheid had er al meer dan een jaar niets mee gedaan.
Nu, bijna anderhalf jaar nadat het geld beschikbaar kwam, is pas 41% van de aanvragen door die non profit organisaties verwerkt. Na de verwerking duurt het nog enkele maanden voor het geld daadwerkelijk naar de rechthebbenden overgemaakt wordt.
Een klein aantal schrijnende gevallen kregen geld en de eerste verhuurders kregen standaard 80% van waar ze recht op hadden. Ook ik heb nu bij drie huurders 80% steun verkregen.
Waarom geen 100%?
De overheid zag ineens dat dit steungeld OOK een mooie reden kon zijn om nog weer nieuwe regels op te stellen. Regels die de belastingen verhogen en die verhuurders moeten betalen. Dat is de prijs van de overheid opjagen. Ze nemen dan wraak.
De lokale overheid wil nu dat ieder jaar alle huurhuizen gekeurd gaan worden. De kosten daarvoor komen neer op zo’n 10% van de huuropbrengsten.
Kosten die uiteindelijk uiteraard door de huurders betaald gaan worden. Mijn huurders kregen dan ook van mijn manager een brief waarin de komende huurverhoging uitgelegd wordt. Het is een combinatie van hogere huizenprijzen en veel hogere lokale belastingen en extra kosten die door de overheid veroorzaakt worden.
De vraag is of die woningkeuring uiteindelijk ook jaarlijks wordt, maar hoe dan ook moeten alle huizen gekeurd worden, wil je het resterende geld krijgen. Ik moet dus zo’n 50% van wat ik bij die eerste uitkeringen te weinig kreeg nu ook weer uitgeven aan dezelfde overheid.
Dat het vertrouwen in de politiek niet hoog is in de VS, is niet zo’n verrassing. Nog veel meer dan in Europa is het criminele element deel geworden van de politiek. Het is namelijk niet eens de overheid zelf, het is meer de politiek rondom de overheid die de zaak verziekt. Corruptie op politiek niveau, net op het moment dat de overheid in Detroit de ouderwetse corruptie van de ambtenaren onder controle heeft.