Basel 3, nog enkele puntjes (Tom Lassing)

Na de bankencrisis van 2008 was het iedereen duidelijk dat de banken beter gereguleerd moesten worden. We kunnen er niet op vertrouwen dat banken dat uit zichzelf doen. Zoals een bankier indertijd al aangaf… Als iedereen danst, dan moet je meedansen, anders lig je er uit. Er moet dus een macht van buiten de banken zijn die ze laat stoppen met dansen.
Immers, doet er één bank gek door het nemen van enorme risico’s, dan moeten ze dat allemaal doen.
Je moet banken dus niet gek laten doen door er een grotere macht op los te laten.
Eén van de manieren om er meer controle op te krijgen, is om meer en een beter onderpand te eisen. Maar daarvoor is nodig dat je onderpand wel een gelijke waardering meegeeft.
Goud bijvoorbeeld gaat na 26 juni 2021 een tier-1 waardering krijgen en is dus net zo goed als cash geld.
Daarmee is voor de banken goud een vrijwel risicoloos bezit geworden.
Voor centrale banken geldt daarmee dat hun dekking fors groter wordt, want de goudvoorraad geldt tot op heden niet als een 1 op 1 dekking maar sinds 1994 als een Tier-3 bezit met 50% dekking. Je kan dus wel nagaan welke enorme impact Basel 3 op de centrale banken gaat hebben.
Maar… wat is goud?
Immers, er is fysiek goud en er is papieren goud.
Als je het aan de banken over laat, dan kopen ze allemaal papieren goud. Immers is dat onbeperkt te verkrijgen.
Papieren goud is immers niet meer dan de (loze) belofte dat het goud er achter bestaat.
Gezien het feit dat er meer papieren goud is dan fysiek goud, is zonneklaar dat die beloftes van goud achter het papier onzin zijn. ALS er al dekking is, dan is datzelfde goud voor meerdere papieren goud uitgaves als dekking gebruikt.
Met Basel 3 wordt duidelijk dat papieren goud OOK tier-1 is als het gedekt is met 100% allocated goud. Dus goud dat 100% zeker is toegewezen aan dat stukje papier (Dus die specifieke belofte).
Het klinkt allemaal mooi. Hoe het uitpakt voor goud moeten we nog zien, maar normaal gesproken zou het de vraag naar goud moeten doen toenemen… tenzij papieren goud nu in de uitverkoop gaat en dat de goudmarkt volledig onderuit trekt. Dát zou niet fraai zijn, maar wel een mooi koopmoment opleveren!

Koop hier je fysieke goud en laat het in Zwitserland bewaren. (kortingcode: Beursbox)